Du kan få reseersättning om du har kostnader som uppkommer när du reser via jobbet, till exempel flygbiljetter, hotellrum, mat och transport under resan. Dessa kostnader kan variera beroende på destination och resestil, men det är vanligt att företag eller organisationer erbjuder att betala en del av resekostnaderna för sina anställda eller deltagare i olika evenemang. Det är också vanligt att man kan få reseersättning för att täcka vissa resekostnader, såsom resor till och från arbetet. I den här artikeln berättar vi mer om reseersättning och dess förmåner.
Hitta ditt drömjobb med StudentJob!
Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.
Vad är reseersättning?
Reseersättning är en ersättning du kan få för kostnader du har haft i samband med tjänsteresor. I vissa tjänster är det vanligt att resa som en del av jobbet för att träffa bland annat kunder samt kollegor i andra städer och länder. För att ta dig från punkt A till B så resor du förmodligen med bil, tåg eller flyg och då kan det hända att du behöver lägga ut kostnader för din egna räkning, även om din arbetsgivare i slutändan står för det.
Reseersättning från arbetsgivaren
Många företag har anställda som reser i tjänsten och de företagen har vanligtvis regler och policies kring tjänsteresor. Det betyder att det finns regler för vad som gäller vid tjänsteresor, alltså hur du ska bära dig åt när du reser i tjänsten. Det kan exempelvis vara hur du ska boka biljetter till resorna och vilka kostnader du får ha för att kunna få ut ersättning från det. Vissa får ett kreditkort av företaget för att lättare kunna betala för kostnader under tjänsteresorna, medan andra själva behöver lägga ut för kostnaderna. Viktigt att du sparar alla kvitton och handlingar, så att du har underlag på vilka kostnader du haft, så att din arbetsgivare kan bokföra dem och på så vis ge dig ersättning. Detta kallas för kostnadsersättning och är en ersättning som är skattefri.
Reseersättning från skatteverket
När du reser regelbundet mellan ditt hem och jobbet, kan du också få en reseersättning från skatteverket i form av avdrag. Avdraget kan du göra i din inkomstdeklaration som ska deklareras varje år och skatteverket har en e-tjänst där du kan beräkna ditt reseavdrag. Du kan göra olika avdrag beroende på vilket transportmedel du använder dig av och hur mycket det har kostat dig. Exempelvis kan du få avdrag med 18,50 kronor per mil om du reser med din egen bil till och från jobbet. Avståndet mellan ditt hem och din arbetsplats behöver vara minst 5 kilometer och du måste dessutom göra en tidsvinst på minst 2 timmar per dag för fram- och återresa i jämförelse om du hade åkt kollektivt. Du kan läsa mer om vilket avdrag du kan göra på skatteverkets hemsida.
Restidsersättning
Restidsersättning är den ersättning du får för den restid du har utanför ordinarie arbetstid. Exempelvis vid tågbyten, väntetid mellan buss och flyg som inte sker under dina normala arbetstider, kan du få restidsersättning för. Om du har ett kollektivavtal har du rätt till det, men om du inte har det och reser mycket i tjänsten bör du kolla upp om det ingår i ditt avtal. Oavsett om du har restid före eller efter dina normala arbetstider, så ska du räkna ihop båda perioderna när du beräknar dina restidstimmar. Tiden som det tar att resa under ordinarie arbetstid gäller då inte för att få restidsersättning eftersom att det ingår i din vanliga lön.
Traktamente
Traktamente är också en ersättning du kan få i samband med tjänsteresor. Denna ersättning är till för att täcka ökade levnadskostnader som kan uppstå för resorna. Exempel på detta är högre måltidskostnader än normalt, ökade kostnader för hotellövernattningar och annan besöksnäring samt andra småutgifter i samband med tjänsteresa. Om du inte får ersättning för detta av din arbetsgivare och uppfyller traktamente kraven, kan du själv göra avdrag i din inkomstdeklaration. Du kan läsa mer om detta på skatteverket.
FAQs
-
Vad är reseersättning?
-
Hur får man reseersättning?
-
Vad är restidsersättning?
Om du reser i tjänsten, kan du få ersättning av din arbetsgivare och det kallas för reseersättning. Du kan även göra avdrag för dina resor i din inkomstdeklaration. Läs mer om reseersättning här.
Hur man får reseersättning beror på vad din arbetsgivare har för regler. Vissa ger ut kreditkort för resor i tjänsten och andra behöver lägga ut resekostnader själv, för att sedan få ersättning för det.
Restid är den tid som du reser utöver din ordinarie arbetstid och det kan du få restidsersättning för. Det är exempelvis väntetid mellan buss och flyg som inte sker under dina normala arbetstider.