Tillsvidareanställning, vad innebär det egentligen? I denna artikel berättar vi om vanliga bestämmelser i tillsvidareanställningsavtal och vad du bör tänka på innan du skriver under ditt avtal. Det kan kännas lockande att direkt skriva under ett anställningsavtal innan man har hunnit läsa igenom allt som står där. Det är ju inte så konstigt, du har ju fått jobbet! Men sakta i backen, det kan nämligen vara till din fördel om du tar dig tid att läsa vad som står i avtalet innan du skriver under. Exempelvis, om du har en bisyssla i samma bransch som företaget kan avtalet sätta stopp för din extra inkomstkälla. Då det kan anses som konkurrerande och som anställd är du lojalitetspliktigt gentemot din arbetsgivare. Vid din anställning kan du förhandla dig fram med din arbetsgivare om olika bestämmelser som gynnar båda parterna. Härnedan reder vi ut vad som gäller vid en tillsvidareanställning.
Hitta ditt drömjobb med StudentJob!
Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.
Vad är tillsvidareanställning?
Grattis till dig som har fått en tillsvidareanställning! Tillsvidareanställning kallas vanligtvis för fast anställning och Ibland förkortas det till “TV” i ditt anställningsavtal. En tillsvidareanställning är nog den säkraste anställningsformen på arbetsmarknaden. Som en tillsvidareanställd har du flera fördelar när det kommer till stabilitet i inkomsten, löneförhandling och arbetsrättigheter som tjänstledighet, spara på dina semesterdagar och andra förmåner. Dessutom så kan inte arbetsgivare säga upp dig hur som helst utan saklig grund. Vad räknas som saklig grund? Det kan exempelvis vara misskötsamhet, inkompetens, svår att samarbeta med eller allmänt dåligt beteende gentemot andra kollegor och skapar en dålig arbetsmiljö. En tillsvidareanställning har inte heller ett slutdatum och du förbli anställd tills du eller arbetsgivare säger upp anställningen. Bra va? Härnedan kommer 5 tips på hur du säkrar en fast anställning.
Hur länge ska man jobba för att bli tillsvidareställd?
Hur länge det tar innan du bli tillsvidareanställd är olika och beror på hur din anställning på företag började. Om du har varit provanställd innan, då är tiden till en tillsvidareanställning inom 6 månader. Sedan beror det även på företaget. Ibland kan du direkt få en tillsvidareanställning och ibland erbjuder företaget visstidsanställning, praktik och traineetjänster som därefter kan ge dig en tillsvidareanställning i företaget.
5 tips på vad du kan göra för att säkra en fast anställning
- Visa att du är kvalificerad för jobbet
- Din sociala kompetens kan bli din nyckel till en fast anställning
- Specialisera dig inom ditt yrke
- Visa dina ambitioner och engagemang
- Bidra med idéer
Skillnad mellan en tillsvidareanställning och en fast anställning
En tillsvidareanställd är i princip detsamma som en fast anställning. Man kan säga att man är fast anställd när man har fått en tillsvidareanställning. Nu vet du säkert det mesta om en tillsvidareanställning! Har du funderingar och undrar över något kan du alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!
FAQs
-
Vad är skillnaden mellan tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning?
-
Hur länge ska man jobba för att få fast anställning?
-
Vad menas att en anställning är en tillsvidareanställning?
En tillsvidareanställning innebär att du är fast anställd tills att du säger upp dig eller tills att du blir uppsagd av giltiga skäl. Tidsbegränsad anställning betyder att du har en anställning under en bestämd period.
För att få en fast anställning behöver du vara provanställd i max sex månader och för särskild visstidsanställning behöver du vara anställd i mer än 12 månader under en femårsperiod.
En tillsvidareanställning innebär att du är fast anställd tills att du säger upp dig eller tills att du blir uppsagd av giltiga skäl.