Provanställning

Har du blivit erbjuden en provanställning och undrar vad som gäller? Då ska du läsa vidare här! En sak att komma ihåg med provanställning är att det är en osäker anställning, med det menas att arbetsgivaren kan när som helst säga upp din anställning, utan egentligen något sakligt skäl. Provanställning är precis som det låter, en begränsad prövotidsanställning med maximalt 6 månader. Visste du att efter dina 6 första månader kan din provanställning automatisk övergå till en vidareanställning om din provanställning inte har blivit uppsagd före utgångstiden? I denna artikel har vi samlat information om just provanställning. Vad det gäller; lön under provanställning, bör man teckna ett nytt avtal efter provanställningen samt hur uppsägningen funkar.

provanställning

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad innebär provanställning?

Provanställning innebär en begränsad anställning på maximalt 6 månader. Syftet med provanställning är att arbetstagare ska få testa på jobbet, bli en del av gänget och bli varm i kläderna. Samtidigt som arbetsgivare ska få utvärdera om arbetstagaren är rätt för jobbet och slutligen få en tillsvidareanställning eller ej. Provanställning är inte heller ett måste. Du som skall bli anställd kan alltid förhandla dig igenom ditt anställningsavtal och ibland slippa provanställningen. Det gäller dock inte för alla typer av jobb, utan oftast behöver du ha en mycket specialiserad kompetens. En provanställning varar under max 6 månader, men du kan även förhandla med din arbetsgivare för att få en tillsvidareanställning tidigare. Särskilt om du är säker att det är jobbet som du vill fortsätta med och om arbetsgivaren är tillfredsställd med ditt arbete! Provanställningsavtal regleras i LAS lag om prövotid. Om arbetsplatsen har kollektivavtal, så kan bestämmelserna se olika ut. Exempelvis, kan prövotiden sträcka sig längre än 6 månader. Kika gärna igenom ditt avtal om provanställning en extragång innan du skriver under.

Provanställning och lön

Under din provanställningsperiod har du såklart rätt till lön och förmåner precis som en ordinarie tillsvidareanställd. Det finns dock för- och nackdelar med en provanställning. En fördel är att du kan närsomhelst avsluta din anställning, du får testa på ett nytt jobb, ny arbetsplats och kollegor. Nackdelarna kan vara att du kan få färre semesterdagar, ca 2 dagar per månad och det är svårare att få tjänstledigt när man är provställd. Sedan finns det inte heller någon garanti för en vidareställning och du kan när som helst bli uppsagd utan att arbetsgivaren behöver ha ett sakligt skäl. I vissa fall när man är provanställd kan det förekomma att man får mindre utgångslön än en ordinarie anställd. Därför rekommenderar vi starkt att förhandla om en högre utgångslön när provanställningen övergår till en tillsvidareanställning. Se också till att ha med detta i ditt anställningsavtal. Kom ihåg att även om det är en provanställning, så har du alltid rätt till lön!

Hitta ditt nästa jobb

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste lediga jobben? Skapa ett konto. Ansök enkelt om jobb, spara lediga jobb och ställ in e-postnotiser på ett och samma ställe.

Nytt anställningsavtal efter provanställning

När din provanställning har nått sin tid på 6 månader och du fortsätter att jobba, så övergår din anställning per automatik till en tillsvidareanställning enligt LAS. Om provanställningen inte har avbrutits innan 6 månader. Trots att muntligt avtal gäller, så rekommenderar vi ändå att man ska ha sitt anställningsavtal nerskrivet i ett dokument. Om det uppstår oklarheter eller andra problem så kan du alltid återgå till ditt anställningsavtal och de bestämmelserna som du och din arbetsgivare har kommit överens om. Teckna därför ett nytt anställningsavtal efter provanställning.

Uppsägningstid provanställning

Uppsägningstid vid provanställning är vanligtvis 2 veckor, om du omfattas av kollektivavtal kan det vara 1 månad. Det finns egentligen ingen uppsägningstid för provanställda utan man har rätt att veta att provanställningen kommer upphöra 14 dagar innan anställningen avbryts. Om det skulle uppstå problem kan du alltid kontakta facket. Läs mer om uppsägningstid vid provanställning.

Kan man vara provanställd flera gånger?

Att vara provanställd flera gånger på samma företag är inte vanligt. Utan efter 6 månader eller inom 6 månader bör du antingen få en vidareanställning eller avsluta din tjänst. Vid provanställning skall arbetsgivare oftast ha skäl och behov till provanställningen. När du i början av din karriär påbörjar ditt första jobb eller testar på ett nytt yrke är det normalt att arbetsgivare erbjuder en provanställning innan man går vidare till en fastanställning. Här kan du läsa mer om LAS anställning. Har du funderingar över din karriär kan du alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb? Då är det bara och registrera dig hos oss! Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

  • Hur lång tid är en provanställning?

  • Du kan som högst vara provanställd i sex månader och efter att den tiden passerat, så övergår anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning.

  • Kan man bli provanställd 2 gånger?

  • Du kan endast bli provanställd två gånger om du vid det andra tillfället blir anställd för en helt annan tjänst där det sätts helt andra krav på dig. Annars kan du vara provanställd som högst upp till sex månader.

  • Hur lång tid kan man vara provanställning?

  • Provanställning innebär att du får testa på jobbet i max sex månader och tanken är att du ska bli varm i kläderna och visa arbetsgivaren dina färdigheter. Sägs inte provanställning upp innan sex månader har passerat, så övergår det till en tillsvidareanställning.

Läs mer om anställningsavtal