Lönesamtal och löneförhandling

Är det dags för lönesamtal? Kanske är det första gången du är med på en löneförhandling, då är det extra viktigt att förbereda sig ordentligt. Är det bara att be om en löneförhöjning rakt ut? Eller ska man bygga upp till det på ett mer känsligt sätt? Det kan kännas olustigt att ens prata om pengar, men du har faktiskt all rätt att ta upp detta till diskussion. Särskilt om du känner att du med din jobbtitel, dina ansvarsområden och din erfarenhet förtjänar mer betalt.

Vi på StudentJob har sammanställt en guide för att ta dig igenom löneförhandlingen som ett proffs så att du får lönen du förtjänar. Du får svar på vad skillnaden mellan ett lönesamtal och en löneförhandling är och vilka argument du kan använda när du begär din lön. Vi går också igenom vad löneanspråk betyder, hur du skriver ett skriftligt löneanspråk och vad du ska tänka på vid löneförhandling vid ett nytt jobb. Häng med!

lönesamtal och löneförhandling

Vilken lön ska jag ha?

Första steget är att ta reda på vilken lön du ska ha, du måste ha en siffra i åtanke innan du börjar förhandla. Detta kan vara lite knepigt - vad är man värd egentligen? Är din arbetsplats omfattad av ett kollektivavtal kan du ha rätt till en löneökning varje år. Läs noga igenom kollektivavtalet och ditt anställningsavtal för att få mer information om din lön och löneutveckling.

Innan du går in på förhandlingen, se till att du har tittat på vad någon med din jobbtitel och erfarenhet tjänar i genomsnitt. Den här informationen finns ofta bara en googling bort - sök efter marknadslöner inom din bransch och lönestatistik för olika yrken, åldrar och på olika platser runtom i Sverige. Du kan sedan jämföra din nuvarande lön med statistiken - vilken ökning känns rimlig att du ska ha? Se till att du har koll på all fakta så att du kan argumentera sakligt på förhandlingen!

Tänk också på: vad gör att just du förtjänar en löneförhöjning? Har du fler arbetsuppgifter än vad som faktiskt står i din arbetsbeskrivning? Har du tagit större ansvar än vad som förväntas av dig? Tänk på vad du bidrar med på din arbetsplats - det spelar också in när du bestämmer dig för vilken lön du vill begära!

Begär lite mer än den lönen du siktar på, så har du utrymme att förhandla! Då är chansen större att du kommer närmre den lönen du verkligen vill ha.

Löneanspråk

Löneanspråk är helt enkelt ditt lönekrav, alltså den lönen du begär av din arbetsgivare. Precis som vi skrivit ovan så ska ditt löneanspråk baseras på din erfarenhet, dina kompetenser och den efterforskning du gjort om branschen.

Du kan lämna ditt löneanspråk både på ett lönesamtal och skriftligt. Ett skriftligt löneanspråk lämnar du oftast när du blivit erbjuden ett nytt jobb och ska förhandla din ingångslön. Vi diskuterar löneförhandling vid nyanställning utförligare lite längre ner och ger dig även exempel på hur skriftliga löneanspråk kan se ut.

Tips inför lönesamtal

Dagen är kommen! Du har läst på och vet nu vilken lön du ska begära, men vad mer kan vara bra att tänka på vid ett lönesamtal? Nedan har vi listat våra tips till en lyckad löneförhandling:

  • Vad är det lägsta du kan acceptera? Vet du om det så har du ett bra utgångsläge inför din förhandling.

  • Bränn inte av alla argument på en gång. Under samtalets gång kan du presentera dina viktigaste argument, du behöver inte rapa upp alla på en gång. Ta din tid och tänk på att mötet är ett samtal mellan två personer - låt även din chef prata!

  • Tänk på ditt språk. Det är viktigt att du är lugn och självsäker och använder ett sakligt och övertygande språk. Undvik att låta arrogant och krävande och bli inte alltför personlig. Argumentationen ska vara professionell och saklig.

  • Bli inte personlig. Argument som är personliga ska inte behövas, till exempel att du tagit ett lån för att köpa en lägenhet eller att du måste börja betala tillbaka ditt studielån. När du löneförhandlar ska det handla om dina prestationer på arbetsplatsen, ingenting annat.

  • Stå på dig! Du har gjort din research. You’ve got this! Bli inte avskräckt om chefen argumenterar emot, det är bara så en löneförhandling går till.

  • De kan säga nej. Och det är helt okej. Då är det viktigt att du inte blir nedslagen, utan vänder det till din fördel. Fråga din chef vad du skulle kunna göra för att få en löneökning. På det viset blir deras förväntningar tydligare och du kommer att veta vad de värderar på arbetsplatsen och hur du kan lyckas inför nästa lönesamtal.

  • Skriv ner vad ni kommer överens om. Till nästa samtal har du det svart på vitt - vilka kriterier som leder till löneökning på din arbetsplats. Kommer ni överens om en löneökning? Det ska också ner på papper.

Håll dig lugn och självsäker! Så länge du har förberett dig ordentligt så har du ingenting att oroa dig för. Visst kan det kännas läskigt, men tänk på att det inte är en konfrontation! Det är ett samtal mellan dig och din chef som du har all rätt till att ha. Så ta ett djupt andetag, nu är det dags att vässa argumenten!

Argument att använda på lönesamtal

Argumenten är de som besvarar frågan varför du ska ha lönen du begär. Det finns en hel del exempel på bra argument att använda vid ett lönesamtal, nedan ger vi några exempel. Om du har ett kollektivavtal, dubbelkolla i det innan löneförhandlingen. Det kan vara så att du faktiskt har rätt till en löneökning, och det är ett riktigt starkt argument!

Se till att du anpassar argumenten till just din situation, och använd endast argument som du kan backa upp om de ifrågasätts.

  • Du har fler arbetsuppgifter än vad du är anställd för.
  • Du har ett större ansvar än när din nuvarande lön sattes.
  • Du är mer erfaren och har utvecklats i din yrkesroll.
  • Det är brist på personer med din utbildning och erfarenhet, och att du därför är en raritet på arbetsmarknaden.
  • Att du genom ditt hårda arbete och uppnådda resultat är viktig för företaget.

Se till att du kan ge konkreta exempel på för argumenten du ger och varför detta är ovärderligt för företaget, så har du en större chans att få lönen du förtjänar! Förbered dig för att bemöta motargument. Ibland kan chefen säga att det inte finns utrymme i företagets ekonomi för att höja lönerna, se till att du kollar upp detta innan och tar reda på motsatsen.

Löneförhandling vid nytt jobb

Du rockade arbetsintervjun och har blivit erbjuden ett jobb! Hurra! Tyvärr är lönen inte riktigt vad du förväntade dig, det går ju faktiskt att göra någonting åt! Att be om mer pengar på en ny arbetsplats kan kännas obekvämt, särskilt om du också är osäker och oerfaren när det kommer till att förhandla din lön. Det är dags att lägga den oron åt sidan! Det är faktiskt under löneförhandling vid ett nytt jobb där du har som störst chans att påverka din lön.

När arbetsgivaren ger sitt löneförslag bör du inte säga ja eller nej med en gång. Ta lite tid att tänka på det och göra dina efterforskningar på vilken lön du borde ha. Här är några tips för hur du gör det på bästa sätt:

  • Kolla upp branschen. Oftast är det bara en googling bort. Det finns många bra sidor med lönestatistik som kan vara till hjälp i detta steg av din research.

  • Kolla upp yrkesrollen. Vad tjänar andra som har det här jobbet?

  • Kolla upp arbetsplatsen. Betalar dem mer eller mindre än marknadslönerna? Är de kopplade till något kollektivavtal? Se till att du vet vad som gäller på din framtida arbetsplats.

  • Var beredd på frågor om din tidigare lön. Svara inte på den här frågan. Det är faktiskt privat information som du inte behöver dela med dig av. Din nya lön bör sättas utifrån vad du och personen diskuterar fram, och inte av vad du tjänade innan.

Har du koll på vilken lön du vill begära? Då är det dags att svara din arbetsgivare. Du kan lämna ett skriftligt löneanspråk via e-mail.

Efter att du fått jobberbjudandet med den föreslagna lönen kan du skicka ett e-mail med ditt löneanspråk. Nedan ger vi exempel på hur det kan se ut!

Skriftliga löneanspråk exempel

Här har vi några exempel på skriftliga löneanspråk. Du kan använda dessa som mallar för ditt eget löneanspråk. Fyll bara i informationen för att skräddarsy mallen efter din situation! Dubbelkolla att du har 100% koll på alla formuleringar innan du skickar iväg mailet.

Skriftligt löneanspråk exempel 1

 
Hej [namn]!

Jag vill börja med att tacka för jobberbjudandet och den erbjudna lönen på [erbjuden lön] kr. Även om jag är tacksam för det erbjudandet så hoppades jag på någonting närmre [ditt löneanspråk]. Det är mer i linje med marknadsstandarden och mina [lista dina erfarenheter och kvalifikationer].

Jag ser fram emot att arbeta med er och hoppas att vi kan komma överens när det kommer med min lön, så att jag kan starta så snart som möjligt. Om du föredrar det så kommer jag gärna och diskuterar båda våra förslag i mer detalj.

Med vänliga hälsningar,
[ditt namn]
 

Skriftligt löneanspråk exempel 2

 
Hej [namn]!

Tack för att ni erbjöd mig [titel på tjänsten]. Jag vill ännu en gång vara tydlig med att jag verkligen ser fram emot att arbeta med er på [namn på företaget/arbetsplatsen].

Innan jag accepterar jobberbjudandet så skulle jag vilja diskutera lönen vidare. Den erbjudna summan på [erbjuden lön] är inte riktigt vad jag skulle förvänta mig för den här rollen. Med [lista dina erfarenheter och kvalifikationer] i åtanke, så anser jag att [ditt löneanspråk] är mer rimligt. Det håller också marknadsstandarden för denna position.

Jag ser fram emot att arbeta med er och på [namn på företaget/arbetsplatsen], och diskuterar gärna detta vidare på ett möte eller via ett telefonsamtal.
Jag ser fram emot er återkoppling.

Med vänliga hälsningar,
[ditt namn]
 

='lönesamtal

Så, där har du det! Nu vet du hur du förhandlar en lön, oavsett om det är på ett jobb du redan har eller om det är en helt ny anställning. Om du följer dessa tips och råd så är vi säkra på att du får lönen du förtjänar. Lycka till!

På StudentJob har vi tusentals lediga jobb! Kolla också in våra tips för att skriva ditt personliga brev, skapa ett snyggt CV, rocka din arbetsintervju och för att löneförhandla som ett proffs.

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera

Karriärråd