CSN Inkomst

Centrala studiestödsnämnden eller CSN som du förmodligen har hört talas om är en viktig nämnd du bör ha koll på om du är student. När du är 16 år eller äldre, så är det dem som betalar ut ditt studiebidrag och dem du vänder dig till för att söka studielån i Sverige. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad de gör, vem som har rätt till bidraget samt hur du ska gå tillväga för att ansöka om studielån och allt du behöver veta om CSN.

OBS! Denna information är korrekt från 2023.

csn-inkomst

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad är CSN?

Centrala studiestödsnämnden är dem som bestämmer om du har rätt till studiebidrag och studielån i Sverige. Det är även dem som hanterar studiestödets utbetalning, återbetalning av lån och även administrationen av körkortslån. Syftet med CSN och framförallt studiestödet i sig är att studenter och unga som studerar ska kunna fokusera på studierna istället för att behöva arbeta. Innan du fyller 16 år får du eller rättare sagt dina föräldrar stöd i form av barnbidrag. När du väl har fyllt 16 år och studerar på gymnasiet, så slutar dina föräldrar att få barnbidrag och då börjar du få studiebidrag från CSN. Första utbetalningen sker kvartalet efter att du har fyllt 16 år och första gången får du ett brev hem med en utbetalningsavi som du kan lösa in hos utvalda butiker och kontor. Ett tips är att anmäla ditt kontonummer så att du får studiebidraget direkt till ditt bankkonto. Läs mer om hur man anmäler konto på CSN.

Vem har rätt till CSN?

Studiemedlet är delat i två delar där ena delen är själva bidraget och den andra är studielån som du frivilligt kan ansöka om. De som har rätt till studiemedel är de som studerar på någon av de följande:

  • Högskola
  • Universitet
  • Yrkeshögskola
  • Komvux
  • Gymnasiet(gymnasieelever kan endast få studielån om de är 20 år eller äldre)

Hur mycket kan man få i CSN?

Hur mycket du kan få i CSN eller rättare sagt studiemedel beror på din studietakt och även om du har ytterligare rättigheter till andra bidrag via CSN. Det kan vara tilläggsbidrag för att du har vårdnad över barn. Läs mer om vilka bidrag och lån du kan ansöka om på CSN.

Här ser du en tabell som visar hur mycket studiemedel du kan få per vecka beroende på studietakt och om du skulle ta studielån.

studiemedeltabell

Bild tagen från CSN.se

Hur ansöker man om CSN?

Om du går på gymnasiet i Sverige behöver du inte ansöka om studiebidraget eftersom att du får det automatiskt. Har du avslutat gymnasiet och ska börja studera på universitetet, högskolan, yrkeshögskolan eller komvux, så behöver du ansöka om studiemedel via CSN. Oavsett om det gäller bidrag, lån eller både och, så går du tillväga såhär:


  1. Gå in på CSN:s hemsida.
  2. Ansök om studiemedel i Mina sidor.
  3. När du får beslutet, kontrollera att alla uppgifter stämmer.
  4. Anmäl ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister.
  5. När du börjar studera ska du lämna en studieförsäkran för att intyga att du studerar.
  6. Registrera dig på dina kurser på din skola.
  7. När du har lämnat studieförsäkran och skolan har rapporterat till CSN att du har påbörjat dina studier får du din första utbetalning.

Studielån

Innan du ansöker om studiebidrag och framförallt studielån, så behöver du tänka på några saker:

Du bör ansöka i god tid så att du vet att du får studiemedel, speciellt om din ekonomiska situation kommer kräva att du får bidrag och lån under din studietid. Du behöver inte vara antagen till en utbildning eller kurs för att ansöka och det finns inget sista datum, men du kan endast få studiemedel för fyra veckor bakåt i tiden.

Ta reda på uppgifter som du behöver veta för att kunna skicka in din ansökan. Det är bland annat din studietid, hur många poäng du ska läsa och vilken nivå av utbildning ifall du ansöker för studiemedel under komvuxutbildning. Saknas det uppgifter i din ansökan kan det ta längre tid att få ett beslut.

Vanligtvis behöver du inte skicka med antagningsbevis, men om du studerar utomlands kan det vara viktigt. Skicka inte heller med onödiga bilagor som du inte behöver, då det tar längre tid för CSN att fatta beslut.

Tänk på om du vill låna pengar och hur mycket. När du ansöker om studielån fyller du i hur mycket bidrag och hur mycket du vill låna, så tänk på hur mycket du skulle behöva eftersom du kan låna för färre veckor än vad du får bidrag om du vill det.

Redo att ansöka?

Vi har massor av jobb att söka. Kolla in våra lediga tjänster för att hitta din perfekta roll och börja ansöka redan idag.

Fribelopp

Om du ansöker om studiemedel, finns det något som heter fribelopp. Det är en bestämd summa du får tjäna upp till via inkomster som du har jobbat ihop och som inte är en del av ditt studiemedel. Hur stort fribeloppet är beror på din studietakt och om du exempelvis skulle studera heltid, så har du ett lägre fribelopp än någon som studerar halvtid eftersom att du kan få mer studiemedel om du studerar på heltid. Läs mer om hur stort ditt fribelopp är på CSN:s hemsida. Om du skulle överstiga fribeloppet kan du behöva återbetala delar av studiemedlet du fått utbetalt av CSN.

Exempel på inkomster

Det finns några inkomster som du kan räkna med i fribeloppet och vanligtvis är det alla skattepliktiga inkomster från inkomstlagen. Här kan du se exempel på några inkomster som räknas in i fribeloppet:

  • Lön
  • Inkomster från eget företag
  • Inkomster från försäljning av bostad
  • Aktieutdelning
  • Aktieförsäljning
  • A-kassa
  • Föräldrapenning
  • Skattepliktigt omvårdnadsbidrag
  • Sjukpenning

Ränta

När du tar ett lån tillkommer i princip alltid ränta som är en del av återbetalningen. De flesta lån har en ganska hög ränta, men eftersom att CSN är en del av möjliggörande för att kunna studera, så erbjuder dem lån med väldigt låg ränta. Denna ränta förändras dock efter ränteläget i världen och kan höjas eller sänkas från år till år. Under 2022 låg räntan på 0 procent, men förväntas höjas till 0,64 procent under 2023 på grund av stigande räntor. Du kan läsa mer om vilken ränta du ska betala på CSN:s hemsida.

Återbetalning

När du har avslutat dina studier behöver du börja betala tillbaka till CSN och det kan du göra tidigast sex månader efter att du haft studiestöd. Hur mycket du ska betala beror på fyra faktorer; hur mycket du har lånat, hur hög räntan är, ett uppräkningstal på två procent per år vid oförändrad ränta och under hur länge du ska betala tillbaka lånet. Läs mer om återbetalning av studiestöd.

Kontakta oss

Har du funderingar och undrar över något kan du alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

  • Räknas CSN som inkomst?

  • CSN räknas inte som en arbetsrelaterad inkomst, eftersom att den inte är skattepliktig. Det som räknas som inkomst är bland annat lön, aktieförsäljning, sjukpenning, A-kassa med mera.

  • Hur stort är fribeloppet för CSN?

  • Fribeloppet för CSN kan förändras från år till år och beror till stor del på vilken studietakt du studerar. Om du studerar på heltid, så ligger beloppet på 101.697 kronor för ett halvår.

  • Vem har rätt till CSN?

  • Alla som studerar på en högre nivå har rätt till CSN bidrag. Det gäller för dem som studerar på universitetet, högskolan, yrkeshögskolan, komvux och gymnasiet. Du måste däremot vara 20 år för att kunna ta studielån om du studerar på gymnasiet.

Läs mer om inkomster och skatter