Du har säkert hört talas om kollektivavtal någon gång, men vad är det för något? Kortfattat så är det ett av Sveriges vanligaste avtalsformer för överenskommelser inom anställningar. Det är också en av de bästa anställningsavtalen du kan ha då det täcker i princip allt som du kan tänka dig är viktigt som anställd när det kommer till grundläggande rättigheter på den svenska arbetsmarknaden. Den här artikeln kommer redogöra för allt du behöver veta om kollektivavtal. Vad det är, vad det innebär, vad som ingår, varför det är bra och om det finns olika kollektivavtal.
Hitta ditt drömjobb med StudentJob!
Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.
Vad är ett kollektivavtal?
Ett kollektivavtal är ett avtal på arbetsplatser som reglerar dina rättigheter som anställd, precis som en försäkring. När du ska skriva på ett kollektivavtal med din arbetsgivare, så behöver ni i stort sett endast komma överens om din lön. Allt annat som du kan tänkas förvänta dig i ett anställningsavtal finns redan såsom semester, arbetstider, rätt till löneförhöjning, uppsägningstid och mycket mer. Det finns olika kollektivavtal, men avtalet i sig är en frivillig överenskommelse om dina rättigheter och villkor på din arbetsplats mellan arbetsgivaren och det fackförbund som organiserar alla anställda på din arbetsplats.
Vad ingår i ett kollektivavtal?
Genom att ha ett kollektivavtal på din arbetsplats får du och dina kollegor en grundtrygghet att luta er tillbaka på. Detta eftersom att kollektivavtalet inte kan försämras hur som helst. Det här regleras i avtalet:
- Lön, arbetstider och anställningsform
- Rätten att förhandla om lön varje år
- Regler gällande övertid, restid och obekväm arbetstid
- Föräldraledighet och långtidssjukskrivning
- Försäkringar vid arbetsskada
- Tjänstepension
- Rätt till information och inflytande
- Arbetslöshet och arbetsmiljö
Olika kollektivavtal
Finns det olika kollektivavtal? Ja, det finns omkring 650 olika kollektivavtal som justeras utifrån på bransch och yrkesgrupp. Avtalet i sig är endast en grundtrygghet, men i många fall behöver avtalet justeras eftersom olika arbeten ser olika ut och behöver då olika förutsättningar och överenskommelser. Avtalen tecknas av arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer som kommer överens om hur avtalen ska se ut för varje bransch och yrkesgrupp. Några branscher som har kollektivavtal är handels, restaurang, transport, utbildning, sjukvård och tillverkning.
P.S. Om du vill veta vad du har för kollektivavtal kan du alltid fråga din arbetsgivare, alternativt höra av dig till ditt fackliga förbund om du är med i ett.
Anställning utan kollektivavtal
En arbetsplats utan kollektivavtal behöver inte betyda att det är försämrar skyddet och arbetsmiljön för alla anställda, men då är det viktigt att se till att avtalet har liknande skydd som kollektivavtalet täcker. Det kan dock vara väldigt knepigt att försäkra sig om alla de rättigheter som du förväntar dig samt att det kan vara svårt att förhandla till sig vissa förmåner som vanligtvis finns. Riskerna du tar genom att jobba på en arbetsplats utan kollektivavtal är betydande och därför har vi skrivit ihop en checklista som du kan använda innan du skriver på avtalet.
Checklista - arbetsgivare utan kollektivavtal:
- Vem är arbetsgivaren och vem är arbetstagaren?
- Anställningsform
- Plats
- Befattning
- Arbetsstart
- Arbetstid
- Lön
- Övertidsersättning
- Semester
- Kompetensutveckling
- Försäkringar
- Pensionsförmåner
- Företagshälsovård
- Tjänsteresor
Fullständigt namn, organisationsnummer- och personnummer
Vilken anställningsform är det och är det ferielön eller semesterlön?
Vart ska du arbeta?
Vad är du anställd som och vad är dina arbetsuppgifter?
När startar anställningen?
Hur många timmar jobbar du i veckan? Finns det ett arbetstidsavtal?
Vad är din lön, finns det lönetillägg, när sker nästa lönerevision?
Vilken ersättning får du vid övertid?
Vilken beräkningsgrund tjänar du din semester på? Semesterlagen med 25 semesterdagar gäller, men till vilken nivå?
Vilken ersättning får du vid utbildningar som ligger utanför arbetstid?
Vilka försäkringar bekostas av arbetsgivaren?
Vilken godkänd pensionsplan blir du ansluten till eller vad för pensionsförsäkring kommer du att ha?
Har arbetsgivaren något friskvårdsbidrag?
Vad för ersättningar får vid utlägg när du är på tjänsteresa?
Fackförbund
Vad är ett fackförbund och varför bör du vara med i ett? Jo, det är flera fackföreningar inom samma bransch som är sammanslutna och som oftast är anslutna till tre huvudorganisationer:
LO (landsorganisationen i Sverige)
TCO (Tjänstemännens centralorganisation)
SACO (Sveriges Akademikers centralorganisation)
Fackförbunden är till för att hjälpa medlemmarna(anställd som är medlem i fackförbund) med bland annat lön, anställningsvillkor, rättstvister och arbetsmiljöfrågor med mera. I fall där du känner att din arbetsgivare inte följer de överenskommelser som ni avtalat, men inte vet vad du ska göra kan du kontakta ditt fackförbund. Arbetsgivaren är skyldig att förhandla med dem om eventuella tvister, så att du slipper göra det själv.
FAQs
-
Vad innebär kollektivavtal?
-
Varför är det bra att ha kollektivavtal?
-
Vilka ingår i kollektivavtal?
-
Är kollektivavtal standardavtal?
Ett kollektivavtal är ett avtal på arbetsplatser som reglerar dina rättigheter som anställd, precis som en försäkring. Läs mer om kollektivavtal här.
Kollektivavtal är bra för dig som är arbetstagare så det fungerar som ett anställningsskydd där du endast behöver komma överens om lönen med din arbetsgivare.
Det som ingår i ett kollektivavtal är det mesta du kan tänka dig behöva som arbetstagare såsom olika försäkringar, tjänstepension, föräldraledighet, regler om arbetstid och mycket mer.
Nej, Det är en frivillig överenskommelse mellan arbetsgivaren och det tillhörande fackförbundet. Avtalet är innehåller rättigheter och villkor för dig som arbetstagare.