STUDENTJOB BLOG

Är du student med eller utan jobb som önskar att köpa en bil med billån? Då har du kommit rätt. Vi har kartlagt möjligheterna i hur det är att vara studerande och helt utan inkomst eller fast anställning när man önskar ansöka om ett billån.

Till vår hjälp har vi frågat experterna på finans Comparia.se. Rebecca Adilsson, finansexpert på Comparia.se, förklarar det kort: 

“Möjligheterna till billån helt utan inkomst är svårt men ett studentjobb eller deltidsjobb kan underlätta. Det viktiga är att du kan uppvisa en betalningsförmåga.”

Vad är ett billån utan inkomst?

Ett billån utan inkomst är en form av finansiering där du kan låna pengar för att köpa en bil trots att du saknar regelbunden inkomst. Detta skiljer sig från traditionella billån där en fast inkomst ofta är ett krav.

Du kan välja mellan billån med säkerhet i bilen eller ett privatlån utan säkerhet. Med säkerhet krävs vanligtvis en kontantinsats på 20% av bilens värde. Utan säkerhet kan du låna hela beloppet.

Återbetalningstiden för billån varierar oftast mellan 1-8 år. Längre perioder ger lägre månadskostnader men högre total räntekostnad.

De flesta långivare har en gräns för bilens ålder, ofta max 12 år gamla fordon. Detta gäller särskilt vid köp av begagnade bilar.

Att få ett billån utan inkomst kan vara utmanande. Långivare vill säkerställa din återbetalningsförmåga. Alternativa inkomstkällor eller en medlåntagare kan öka dina chanser.

Tänk på att noga jämföra villkor och räntor mellan olika långivare. Din ekonomiska situation påverkar vilka erbjudanden du kan få.

Hur kan man få billån utan fast anställning?

Att sakna fast anställning behöver inte vara ett hinder för att få billån. Det finns flera möjligheter att finansiera ditt bilköp även utan en traditionell fast tjänst. Långivare fokuserar ofta mer på din övergripande ekonomiska situation och regelbundna inkomst än på anställningsformen.

Vilka långivare erbjuder billån utan fast inkomst?

Flera långivare har anpassat sina villkor för att möta behoven hos personer utan fast anställning. De tittar på din totala ekonomiska bild snarare än enbart anställningsform. Regelbunden inkomst från exempelvis frilansarbete, eget företag eller tillfälliga anställningar kan räcka.

Några alternativ att överväga:

  • Billån utan säkerhet

  • Låneförmedlare som specialiserar sig på flexibla lösningar

  • Billån utan UC-kontroll

Kom ihåg att jämföra villkor och räntor noga. Vissa långivare kan erbjuda högre räntor eller kräva en medlåntagare för att kompensera för den upplevda risken.

Hur kan en medsökande öka chanserna?

Att ansöka om billån tillsammans med en medsökande kan avsevärt förbättra dina möjligheter. Långivaren bedömer då båda parters ekonomi och återbetalningsförmåga. Detta kan leda till:

  • Ökade chanser att få lånet beviljat

  • Potentiellt lägre ränta

  • Möjlighet till högre lånebelopp

Tänk på att både du och medsökanden blir gemensamt ansvariga för lånet. Välj därför en pålitlig person du litar på, som en partner eller familjemedlem. Diskutera ansvarsfördelningen tydligt innan ni ansöker.

Vilka alternativ finns till traditionella billån?

Det finns flera alternativ till vanliga billån som kan ge dig större flexibilitet när du ska finansiera ditt bilköp. Privatlån är ett populärt val som erbjuder en del fördelar jämfört med traditionella billån.

Hur fungerar privatlån för bilköp?

När du tar ett privatlån för att köpa bil lånar du pengar utan att använda bilen som säkerhet. Du kan ansöka om att låna hela köpesumman, till skillnad från billån där en kontantinsats ofta krävs. Lånet är knutet till dig som person, inte till fordonet.

Återbetalningstiden för privatlån kan vara längre än för billån. Det ger dig möjlighet att sprida ut kostnaden över en längre period om du önskar det. Du kan också välja att betala tillbaka snabbare om din ekonomi tillåter det.

Med ett privatlån kan du köpa bil från både återförsäljare och privatpersoner. Det ger dig större frihet i ditt val av säljare och fordon.

Vad är fördelarna med privatlån för bilköp?

Ett privatlån ger dig ökad flexibilitet jämfört med ett traditionellt billån. Du kan använda pengarna fritt, vilket betyder att du kan täcka inte bara bilens kostnad utan även eventuella tillbehör eller försäkringar.

Du slipper kravet på att lösa lånet om du bestämmer dig för att sälja bilen. Detta kan vara fördelaktigt om du ofta byter bil eller om du är osäker på hur länge du vill behålla fordonet.

Processen för att jämföra och ansöka om privatlån är ofta enkel. Många långivare erbjuder snabba beslut online, vilket gör det möjligt för dig att snabbt hitta ett förmånligt lån med bra villkor.

Privatlån kan ibland erbjuda lägre räntor än billån, särskilt om du har en god kreditvärdighet. Det lönar sig att jämföra olika alternativ för att hitta det billigaste och bästa lånet för din situation.

Hur påverkar inkomsttyp lånemöjligheterna?

Din inkomsttyp spelar en avgörande roll när du ansöker om billån. De flesta långivare kräver en stabil inkomst för att bevilja lån.

Vanligtvis föredrar långivare fast anställning. Men även andra inkomsttyper kan accepteras. Provanställning, vikariat och timanställning kan i vissa fall godkännas.

Egenföretagare kan också få billån, men kan behöva visa längre ekonomisk historik. Bidrag räknas oftast inte som godtagbar inkomst.

Din kreditvärdighet är viktig. Långivare granskar din betalningsförmåga och återbetalningsförmåga noga. Betalningsanmärkningar kan försvåra lånemöjligheterna avsevärt.

Många långivare har en minimiinkomstgräns. Den ligger ofta runt 100 000 kr per år eller 8 400 kr per månad.

Din inkomsttyp påverkar även räntan. Fast anställning ger ofta bättre villkor än mer osäkra inkomstkällor.

Kom ihåg att varje långivare har sina egna kriterier. Det kan löna sig att jämföra olika alternativ för att hitta det bästa erbjudandet för din situation.

Vilka krav ställer långivare vanligtvis?

För att få ett billån ställer långivare vanligtvis flera krav på låntagaren. Du måste vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige. Detta är grundläggande förutsättningar för att kunna ansöka.

En god ekonomi är viktigt. Långivare kräver ofta att du har en fast årsinkomst, ibland på minst 200 000 eller 225 000 kronor. De vill också se att du inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Kreditupplysning är en central del i processen. Långivaren gör en kreditprövning via UC för att bedöma din återbetalningsförmåga. Detta påverkar din möjlighet att få lån och vilken ränta du erbjuds.

Många långivare kräver en kontantinsats på 20% av bilens värde. Det finns dock alternativ utan krav på kontantinsats, men dessa kan ha högre ränta.

Andra faktorer som påverkar lånevillkoren:

  • Lånebelopp

  • Återbetalningstid

  • Månadskostnad

  • Effektiv ränta

  • Nominell ränta

För att ansöka behöver du ofta:

  • BankID

  • Ett svenskt bankkonto

  • Tillräcklig inkomst för att täcka månadskostnaden

Hur kan man förbättra sina chanser att få billån utan fast inkomst?

Även om det kan vara utmanande att få billån utan fast inkomst finns det flera sätt att förbättra dina chanser. Ett effektivt alternativ är att ha en medsökande på lånet. Genom att ansöka tillsammans med någon annan, exempelvis en partner, ökar du säkerheten för långivaren.

Att visa regelbunden inkomst från andra källor kan också stärka din ansökan. Detta kan inkludera frilansarbete, investeringar eller andra återkommande intäkter. Dokumentera dessa noggrant för att visa din betalningsförmåga.

Erbjud säkerhet i form av sparkapital eller andra tillgångar. Detta minskar risken för långivaren och kan öka dina chanser att bli godkänd. Tänk dock noga igenom riskerna innan du ställer upp värdefulla tillgångar som säkerhet.

Jämför erbjudanden från olika långivare och låneförmedlare. Villkoren kan variera betydligt, så ta dig tid att hitta det bästa alternativet för din situation. Var uppmärksam på räntor, avgifter och återbetalningstider.

Överväg att teckna ett låneskydd. Detta kan ge långivaren extra trygghet och potentiellt förbättra dina chanser. Var dock noga med att förstå villkoren och kostnaderna för ett sådant skydd.

Var försiktig med din skuldsättning. En låg skuldsättningsgrad kan göra dig mer attraktiv för långivare. Försök betala av befintliga skulder och undvik att ta på dig nya innan du ansöker om billån.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera