En mycket viktig del av dina förberedelser är innehållet av intervjufrågorna. Vilka är de frågor som intervjuaren sannolikt kommer att fråga? Vilka frågor kan du be i slutet av intervjun? Vi har samlat ihop några vanliga intervjufrågor och tips på hur du ska besvara dessa.
Hur kan du svara på dessa vanligt frågade intervjufrågor ?
- Berätta om dig själv
Ett bra sätt att svara på denna fråga är genom att först nämna nutid, sedan det förflutna och slutligen framtiden. Du kan till exempel nämna vad du gör nu, hur du hamnade där och varför du är så entusiastisk över det jobb du söker just nu.
Det är inte tänkt att du ska berätta hela din livshistoria här, du kan skriva ner dina viktigaste punkter i förväg så att du inte riskerar att glida iväg i samtalet.
- Vilka är dina starka och svaga sidor?
Styrkor: fråga dig själv och de personer i din närhet: vilka situationer visar att du är bra på vissa uppgifter/färdigheter? Du kommer definitivt att vilja nämna dessa situationer under intervjun, det kommer att göra att man minns dem.
Svagheter: en svaghet som ’perfektionism’ har använts så ofta att det inte längre lämnar ett positivt intryck. Vi rekommenderar dig att namnge en svaghet som förmodligen inte kommer att ha en så stor inverkan på dina prestationer på detta företag. Om du exempelvis söker ett administrativt deltidsjobb på ett litet kontor, då är det inte en så stor sak om din svaghet är att presentera framför stora grupper.
Se till att svagheten du nämner har något att göra med branschen: om du vill arbeta på en bar, bör du inte nämna att din svaghet är att fixa punkteringar ;)
- Varför vill du jobba med oss?
Kombinera din entusiasm med vad du vet om företaget! Exempel:
- Nämn något som företaget gjort som du imponerades av
- Nämn specifika färdigheter som företaget är riktigt bra på/kunskaper som finns i företaget som du ser som mycket intressanta
- Har du en passion för denna bransch? Visa det!
- Du kanske känner någon som arbetar/arbetade där redan och blev nyfiken efter ha hört alla hans/hennes positiva erfarenheter (gör bara detta när du faktiskt känner någon på företaget!)
Gör inte: inte veta varför du vill arbeta hos dem, inte visa entusiasm, säger att du bara behöver ett deltidsjobb för att tjäna pengar (det låter som att du inte är särskilt motiverad).
- Varför ska vi välja dig?
I jobbannonsen görs det vanligtvis helt klart vilka färdigheter som är viktiga att ha för det jobbet. Välj några och utveckla dessa: i vilka situationer visar att du är bra på dessa?
Du kan också nämna vad du skulle bidra med till företaget. Du kanske har någon kunskap eller en fantastisk idé för dem att använda, dela och visa din kreativitet och initiativförmåga!
- Vad är din ideala arbetsmiljö?
Vad du kan nämna här:
- Föredrar du att arbeta på egen hand eller i grupp? Kanske det finns vissa uppgifter som du föredrar att göra ensam, medan du gillar att ha input från andra för andra typer av arbetsuppgifter.
- Arbetar du bäst i en lugn eller livlig miljö?
- Ledning: föredrar du att ha någon som förklarar allt och tittar över axeln medan du jobbar, eller skulle du hellre vilja jobba mer självständigt och lösa allt själv?
Återigen, försök att vara sann mot dig själv när du besvarar denna fråga: om du förväntar dig att arbetsmiljön kommer att vara extremt tyst, säg då inte att det är en perfekt miljö för dig när det verkligen inte är det.
- Var ser du dig själv om 5 år?
En mycket svår fråga, speciellt om du fortfarande studerar eller precis har tagit examen.
Har du ingen aning om hur du ska svara på detta? Välj ett svar som inte är alltför specifikt, men som visar att du är ambitiös.
Istället för
'Under 5 år vill jag bli marknadschef för (stort multinationellt företag), bo i Stockholm med X och ha 3 hundar' kan du nämna någonting mer som
'Om fem år vill jag ha mycket mer kunskap om X, så att jag kan använda denna kunskap till X. Jag har en känsla jag kan utveckla denna kunskap hos er, och det är därför jag är så intresserad av detta jobb!
- Varför slutade du hos din senaste arbetsgivare?
De ställer dig denna fråga för att avgöra om du lämnade för en bra anledning och hur du handskas med svåra situationer: kommer du att spela rollen som offret eller ta din chans?
Din första instinkt kommer att vara att lista alla negativa saker av ditt tidigare arbete, gör inte detta! Det är bäst att fokusera på allt som du lärt dig och som du är stolt över, och sedan tala om en faktor som saknades i ditt tidigare jobb (och att du hoppas på att hitta det här).
Exempel: I mitt tidigare jobb arbetade jag i en stor grupp, jag lärde mig mycket om försäljning. Jag är mycket stolt över att konsekvent ha nått mina mål, men till slut kunde jag att jag inte kunde kombinera detta arbete med mina studier längre på grund av lång pendlingstid och oregelbundna arbetstider. Jag skulle älska att arbeta med försäljning igen, och eftersom detta ligger nära där jag bor och ni arbetar med regelbundna tider, skulle det vara ett bra nästa steg i min karriär.
Ställ dina egna frågor under intervjun
Vanligtvis kommer det att finnas en möjlighet för dig att ställa frågor i slutet av intervjun. Ta chansen att få göra detta! Detta visar inte bara intervjuaren att du är genuint intresserad, det hjälper dig också att bestämma om jobbet skulle vara en bra match för dig.
Exempel på frågor att ställa under intervjun:
- Hur skulle du beskriva atmosfären i teamet/företaget?
- Vad tycker du mest och minst om med att arbeta på det här företaget?
- Vad skulle jag göra under en normal arbetsdag?
- Erbjuder ni någon utbildning/erbjuder ni karriärmöjligheter?
- Varför är det här jobbet ledigt nu?
- Vilka är de viktigaste utmaningarna jag kommer att möta?
- Vilka är de viktigaste förbättrings punkterna för företaget?
- Vart vill företaget vara om 5 år? Vad är affärsstrategin?
- För en praktikplats: Varför letar ni specifikt efter en student?
Gör inte: fråga om lön och andra jobbförmåner, det kan du diskutera senare i ansökningsprocessen.
Avsluta anställningsintervjun
I slutet av samtalet, kan du be om nästa steg i ansökningsprocessen och när du kan räkna med att höra ifrån företaget.
Tacka intervjuaren för hans/hennes tid och le, du har precis avslutat anställningsintervjun!
StudentJob är en jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera