STUDENTJOB BLOG

Det kan kännas tufft att vara arbetslös och utan jobb efter studenten, oavsett om det är efter gymnasiet eller högre utbildning. Men oroa dig inte! Det finns steg du kan ta för att komma vidare från arbetslöshet!

Bland annat finns det ersättning för arbetslösa under 20 år och det finns också stöd och hjälp från arbetsförmedlingen även om du är äldre än 20 år. Men framförallt gäller det att ha is i magen och fortsätta söka jobb. Det finns lösningar om du är arbetslös efter gymnasiet eller senare i livet. Läs mer om ersättning och arbetslöshet nedan!

 

Vad är arbetslöshet?

Vad är arbetslöshet? Arbetslöshet definieras på lite olika sätt men betyder att man står utan arbete men aktivt söker efter jobb. Nästa fråga man kan undra är, hur stor är arbetslösheten i Sverige? Arbetslösheten i Sverige mäts varje år av SCB och Arbetsförmedlingen. Kika på deras sidor om du vill veta mer om statistiken för arbetslöshet i Sverige, det mäter även ungdomsarbetslösheten. Om du är under 20 år kanske du undrar vad för ersättning du kan få, läs vidare så får du se!

Vad beror arbetslöshet på?

Arbetslösheten i Sverige generellt beror på ett flertal olika faktorer som lågkonjuktur, en bransch som förändras eller för att det finns många som efterfrågar jobbet men få utbud av jobbet och därmed hög konkurrens. Vad är lågkonjuktur? Jo det är en ekonomisk term för när arbetslösheten ökar, priser ökar det vill säga hög inflation och omvärldens efterfrågan på Svenska produkter minskar. 

Sedan finnas det även ett flertal personliga anledningar till varför man är arbetslös men det finns åtgärder att ta själv som gör att man kan gå vidare och skaffa sig ett jobb eller en inkomst! 

 

Vad kan man göra när man är arbetslös? 

Okej så du kanske är arbetslös efter gymnasiet eller arbetslös efter studier och undrar om du kan få ersättning medans du letar jobb. Svaret är ja! Det finns ersättning att få om du är arbetslös efter gymnasiet och/eller ersättning du kan få medans du söker jobb senare i livet. Det finns även program som hjälper dig ifall du skulle behöva mer stöd i ditt jobbsökande.

Det första steget du kan göra är att prata med närstående och undersöka din situation och vilka steg du kan ta. Du kan registrera dig på Arbetsförmedlingen från den dagen du blir arbetslös. Men vad är arbetsförmedlingen? Jo ett statligt företag som förmedlar arbetssökande till arbeten som behöver medarbetare. 

Det finns ersättning att få medans man letar jobb. Exempelvis kan du ansöka om ersättning så kallad A-kassa. För att få hela den ersättningen behöver du uppfylla ett antal krav men det går också att få deras grundarbetslöshetsersättning. Grundersättningen kan du också få om du är arbetslös och inte studerar samt är under 20 år. 

Om du är mellan 16-24 år kan du anmäla dig till jobbgaranti för ungdomar på Arbetsförmedlningens hemsida. Programmet är till för att minska ungdomsarbetslöshet. Där hjälper de dig med allt från att guida dig i yrkeslivet till att starta ditt eget företag eller börja jobba. Även om du har en sjukdom eller andra förhinder kan du få hjälp där. 

Det går även att anmäla sig till programmet Rusta och matcha om du varit inskriven hos Arbetsleverantören under en längre tid. Du kan även vara med i både Rusta och matcha och Jobbgaranti för ungdomar samtidigt. 

Det man även kan göra när man blir arbetslös är att fundera på om man vill börja studera eller återuppta studier. Då kan det hjälpa att prata med en studievägledare som kan hjälpa dig med:

  • Vägledning om yrkesval

  • Studera på komvux om du fyllt 20 år 

  • Återuppta dina studier

 

Du kan vända dig till din kommun eller gymnasieskolan om du har hoppat av gymnasiet och vill börja igen. Ifall du är intresserad av högre utbildning, om du vill gå klart gymnasiet eller börja på Komvux kan du prata med en studievägledare. 

Takeaway: Att vara arbetslös kan vara tufft, men det finns hjälp att få. Genom att anmäla sig som arbetslös hos A-kassan och söka ersättning kan man få ekonomiskt stöd medan man söker jobb. Det är också viktigt att ta vara på utbildningsmöjligheter samt söka hjälp från Arbetsförmedlingen för att öka chanserna att hitta ett jobb. 

Vi på Studentjob erbjuder jobb för alla åldrar och du kan registrera dig och få email skickade när vi har ett jobb ledigt som passar dina preferenser.  

 

Hur söker man ett jobb?

Hur söker man ett jobb? Att söka jobb kan vara överväldigande, särskilt för unga arbetssökande. Men oroa dig inte, vi har karriärråd och tips för att göra processen smidigare.

CV och Personligt brev är dina bästa verktyg när du söker jobb. Ett välskrivet CV och personligt brev är avgörande för att göra ett positivt intryck på arbetsgivare.

Först och främst, börja med att leta efter lediga jobb just nu. Använd nätverk, jobbsajter och företagens egna karriärsidor. Du kan även kolla in våra lediga jobb på Studentjob! Det är viktigt att vara aktiv och söka kontinuerligt.

När du har hittat intressanta jobb, se till att anpassa ditt CV och personliga brev för varje ansökan. Fokusera på de färdigheter och erfarenheter som är relevanta för varje specifikt jobb.

För att öka dina chanser att bli märkt av arbetsgivare, se till att använda nyckelord som är relevanta för den position du söker. Till exempel, om du söker ett jobb inom teknik, inkludera tekniska termer och kompetenser i ditt CV och personliga brev.

Så, hur söker man ett jobb? Här är svaret: Skapa ett starkt CV och personligt brev, leta aktivt efter lediga jobb just nu och anpassa dina ansökningar för varje position. Genom att följa dessa steg, kommer du att öka dina chanser att hitta ditt drömjobb som ung arbetssökande.


StudentJob är en online-jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera