STUDENTJOB BLOG

Samla lån som student - Går det?

Det är inte ovanligt för studenter att då och då ta mindre lån och krediter för att täcka oförutsedda kostnader, exempelvis ett tandläkarbesök eller en oväntad bilreparation.

Eftersom dessa lån vanligtvis har höga räntor kan de dock snabbt bli dyra om du inte återbetalar dem inom kort. Dessutom kan det vara svårt att hålla koll på alla fakturor och förfallodatum, vilket ökar risken för onödiga straffavgifter.

Lyckligtvis finns det ett bra sätt för studenter att snabbt förbättra sin ekonomi och det kallas samlingslån. Här berättar vi mer om samlingslån och hur de kan vara fördelaktiga för studenter som enkelt vill sänka sina månadskostnader.

 

Samlingslånet sänker dina månadskostnader

Ett samlingslån är ett blancolån som du använder för att lösa gamla lån och krediter. Enkelt förklarat tecknar du ett nytt lån med lägre ränta för att betala av dina gamla lån med hög ränta. Eftersom dessa lån inte kräver någon säkerhet i form av en fastighet eller annan pant är de tillgängliga för alla över 18 år, inklusive studenter.

I och med att det nya lånet har en lägre ränta kan du enkelt sänka dina månadskostnader genom att lösa dina tidigare skulder. Det gäller framför allt dig som har tagit många snabblån och krediter, då dessa lån ofta har en effektiv ränta över 30 procent.

Samlingslån är dels större än snabblån, men de har också en betydligt lägre löptid - ofta på upp emot 20 år. Den genomsnittliga årsräntan för dessa lån brukar ligga på 4 - 7 procent, beroende på kundens kreditvärdighet.

Tips! Hos Bäst-i-testet.se kan du se en sammanställning av de samlingslån som fått högst betyg av kunderna själva.

 

Ger dig bättre kontroll över din ekonomi

En annan stor fördel med samlingslån är att det kan ge dig bättre kontroll över din ekonomi. Om du betalar av flera lån varje månad kan det vara svårt att hålla reda på alla fakturor och förfallodatum. Missar du en betalning får du i värsta fall betala dyra straffavgifter, helt i onödan.

Att samla mindre lån kan också ha en god effekt på din kreditvärdighet. Ett stort antal smålån i ditt kreditregister kan nämligen försämra ditt kreditbetyg. Genom att lösa alla skulder och bara betala av ett enda stort lån kan du enkelt förbättra din betalningsförmåga.

 

5 steg för att samla lån som student

Om du är student som betalar onödigt höga räntekostnader varje månad kan ett samlingslån vara ett bra alternativ. Här berättar vi hur du gör för att sänka dina månadskostnader, steg för steg.

1. Sammanställ dina lån och krediter. Börja med att sammanställa dina skulder för att ta reda på hur stort samlingslån du behöver ansöka om.

2. Hitta ett passande samlingslån. Nästa steg är att hitta en lämplig långivare. Det gör du enklast genom att ta hjälp av en låneförmedlare. På så sätt kan du jämföra flera lån samtidigt med bara en ansökan och kreditupplysning.

3. Signera låneavtalet. Är du nöjd med ett låneerbjudande signerar du lånehandlingarna och skickar in. Därefter bör du ha pengarna på kontot inom några arbetsdagar.

4. Be långivarna om en slutfaktura. När du har fått pengarna kontaktar du långivarna du är skyldig pengar och ber om en slutfaktura. Därefter betalar du av samtliga skulder i sin helhet.

5. Betala av det nya lånet. När skulderna är lösta fortsätter du att betala av det nya lånet, precis som vanligt.

 

Vissa samlingslån kan ha lösenkrav

I vissa fall kan långivare ha ett så kallat lösenkrav på sina samlingslån. Det betyder att de behåller hela eller en del av lånebeloppet för att sedan lösa dina skulder åt dig. Fördelen med det här är att du inte har möjlighet att spendera pengarna på annat, vilket också kan ge en något lägre kreditrisk och därmed bättre lånevillkor.

Kan studenter få samlingslån?

Ja, det är möjligt även för studenter att få ett samlingslån, däremot kan förutsättningarna skilja sig åt beroende på din ekonomi. Om du till exempel har ett extrajobb utanför studierna och tjänar en bra inkomst brukar det inte vara ett problem att få ett samlingslån.

Om du däremot bara har CSN-lån som inkomst kan situationen se lite annorlunda ut. Då kan du behöva ha med en medsökande i lånet, exempelvis en familjemedlem med fast anställning, för att erbjuda långivaren en större säkerhet.

Beroende på din ekonomi och inkomst kan du i vissa fall beviljad ett mindre lånebelopp eller en högre ränta på samlingslånet. Trots det kan du ändå tjäna på att samla dyra lån och krediter.

Tips! Om du har små marginaler varje månad kan du välja en lägre löptid på samlingslånet. Ju längre löptid du väljer, desto lägre blir nämligen månadsbetalningen.

 

Tips när du ska samla lån som student

Här är några slutliga tips för dig som vill samla dina lån som student.

  • Jämför alltid samlingslånets effektiva ränta. När du jämför samlingslån ska du alltid titta på den effektiva räntan. Den nominella räntan visar nämligen bara kostnaden för att låna, medan den effektiva räntan tar hänsyn till samtliga avgifter som tillkommer i samband med lånet.
  • Ränteavdrag går bara att göra på räntekostnader. Det är möjligt att göra avdrag på 30 procent för dina årliga räntekostnader i din deklaration. Du kan dock inte göra avdrag för avgifter, så välj hellre ett lån med lite högre ränta och få avgifter än tvärtom.
  • Ta reda på om du kan justera löptiden. Vissa långivare tillåter dig att justera löptiden i efterhand, vilket kan vara bra om din ekonomi förändras under låneperioden.
  • Lös aldrig CSN-skulder. Du bör inte lösa CSN-skulder med ett samlingslån, då CSN-lånet är bland de billigaste lånen du kan ta. Därmed kan du alltså förlora pengar på att lösa denna skuld.
  • Omförhandla samlingslånet. Om du är klar med studierna och fått ett jobb kan du alltid omförhandla ditt samlingslån för att få en ännu lägre ränta. Då löser du helt enkelt det gamla samlingslånet med ett nytt samlingslån.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera