Ska du kanske söka extrajobb vid sidan av dina gymnasiestudier, eller du kanske är på gång att söka ditt första riktiga heltidsjobb efter studenten? Oavsett så kanske ditt CV ser lite tomt ut då du med största sannolikhet inte hunnit samla på dig tonvis med erfarenhet. Nedan listar vi några tips på hur du fyller ut ditt CV när du har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Så bli inte nervös när du läser att arbetsgivaren söker flerårig erfarenhet, se det i stället som en utmaning att visa vad du går för.
Fyll ut!
Oavsett om du hade tänkt söka praktikplats, sommarjobb eller volontärarbete så behövs ett bra CV. Det måste se bra ut vid första anblick och därför behöver du fylla det med information tills det inte ser tomt ut längre. En arbetsgivare läser ofta bara ett par rader och skummar igenom resten. Tänk på att försöka fånga rekryterarens intresse genom att skapa en bra sammanfattning som du placerar högt upp. Din profil är det första och enklaste steget. Du skriver en kort sammanfattning om dig själv och vilket eller vilka jobb du främst är ute efter. Här anger du även dina personuppgifter, gärna i en annan sektion om du valt en uppdelad CV-mall. Anledningen till presentationen är att rekryteraren ska få en snabb uppfattning om vem du är. Här kan du med fördel lyfta fram förmågorna du har som du tror passar för jobbet du söker. Du ska även försöka ändra presentationen utefter arbetet du söker. Skapa dig en bild av personen du tror att företaget är ute efter och försök anpassa informationen utefter det. Lyft helt enkelt fram det du tror att du kan göra för företaget.
All erfarenhet är bra erfarenhet
Nu har du kommit till den svåraste delen. Att fylla ditt CV med allt som rör din arbetslivserfarenhet. Här ska du inte få panik, utan sätt dig i stället ner och tänk igenom allt du gjort som kan räknas som arbete. Allt från barnpassning till försäljning på den lokala loppisen ska tas med. Du ska bara hitta lite finare ord för att beskriva dina erfarenheter, till exempel ”försäljningserfarenhet” och ”barnomsorgsupplevelse”. Alla dina upplevelser och olika färdigheter både på skoltid och utanför ska listas. Har du exempelvis gjort många grupparbeten så ta med fördel med detta som exempel. Det visar att du är duktig på att arbeta i grupp och att samarbeta. Kom ihåg att ingen erfarenhet ska försummas utan du har garanterat mer än du tror! De flesta underskattar sina erfarenheter i stället för att lyfta fram dem.
Resor och språk
Utöver erfarenheter är det alltid en bra idé att nämna dina resor och om du pratar ett eller flera främmande språk. Engelska är nuförtiden relativt självklart eftersom man lär sig detta i grundskolan, men det ska likväl skrivas med i CV:t. Ju fler språk du talar desto bredare blir marknaden för arbete. Siktar du på internationella jobb i framtiden är denna kunskap värd sin vikt i guld. Det hjälper även till på traven även om du bara söker ett extrajobb i en butik. Världen blir mer och mer platt, så dina språk kan när som helst komma att behövas, speciellt när du minst anar det. Angående resor ska du endast nämna de som är relevanta för tjänsten du söker. Så en charterresa till Mallorca en vecka när du var 7 är kanske inte helt bra att nämna. Men har du andra erfarenheter där du kan påvisa att du besökt ett land och detta land har stärkt dina internationella erfarenheter, eller gjort att du bättre förstår en kultur? Ange dem. Hellre för många än för få om ditt CV fortfarande ser tomt ut.
Layout
Lek med olika mallar och layouts tills du hittar någon som gör att du blir nöjd med utseendet på ditt CV. Det ska gärna vara en mall med sektioner, då den gör att CV:t ser maffigare ut. På CV-maker kan du enkelt lägga till all relevant information och sedan flytta runt den tills du får ett CV som speglar precis den du är. Skapar du CV som ser bra ut på skärmen ger det också ett gott intryck online. Glöm inte att vara kritisk när du granskar CV:t och glöm inte att låta någon korrekturläsa det så du slipper det pinsamma med stavfel som upptäcks för sent.
Glöm inte bort nätverket
Som ett sista tips, nätverkandet. Lägg ut krokar lite överallt i ditt nätverk. Låt människor få reda på att du snart är tillgänglig på arbetsmarknaden. Är din kompis pappa anställd på ett företag som du är intresserad av? Prata lite med honom i så fall. All information du klan få om ett företag är nyttig och speciellt information som kommer inifrån. Glöm inte heller att uppdatera sociala medier som LinkedIn och liknande. Ju fler som vet att du söker jobb desto bättre chans har du att hitta exakt det du är ute efter. Lycka till med ditt sökande!
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera