Det är alltid lite knepigare att låna till bostad när man studerar och inte har en fast inkomst, men det finns möjligheter att kunna genomföra det ändå. Här får du några tips!
Krav för att få bostadslån
Det första en kreditgivare tittar på är förmågan att betala tillbaka lånet. Det första som rannsakas är din inkomst, därefter dina skulder och månadsutgifter för att se hur stort utrymme du har. Som student kan detta utrymme vara mikroskopiskt litet vilket innebär att du behöver ta till andra knep för att förstärka "utrymmet". Du behöver också vara skötsam och gärna redan månadsspara. Om du studerar till ett yrke som ger en bra inkomst är detta också positivt och stärker dina chanser. En medlåntagare under studietiden kan vara det slutliga som avgör till din fördel.
Medlåntagare
En medlåntagare är också ansvarig för lånet. Antingen kan denna person stå med, eller - om det exempelvis är en förälder - kanske helt stå på lånet. Om du dessutom studerar till ett lukrativt yrke innebär det att du så småningom kommer att kunna ta över hela ansvaret för lånet. En medsökande behöver ha fast inkomst och ordnad ekonomi. Tänk på att även kostnader som pantbrev och lagfart kan tillkomma.
Ränta
Fast eller rörlig? En bunden räntesats ger en förutsägbar och tryggare situation, men det kan vara bra att lämna lite på toppen rörligt då detta ofta ger lägre ränteutgift. Det går att kombinera. Det finns också olika sätt att amortera av lånet, långivaren kan diskutera detta med dig och se vad som passar bäst.
Kontantinsats
Kontantinsatsen vid köp av bostad är 15% och om du inte har den sparad går det bra att ta ett privatlån för att täcka den. Om du själv inte kan få ett privatlån kan du använda dig av medlåntagare. Ett annat alternativ är att spara till kontantinsatsen, vilket kanske kan ta tid om du studerar heltid - men bor du så att du kan du lägga undan ett par tusen i månaden i t ex en fond så kan pengarna växa. Kanske en kombination av eget sparande och medlåntagare kan lösa kontantinsatsen. Det är alltid bra att börja planera för bostad mycket tidigt, kanske redan innan du ens börjar studera. På hittalanet.se finns en kalkylator som kan hjälpa dig att se hur lång tid det tar att spara ihop till kontantinsatsen.
Här kan du får mer information om bolån
Alla bankers hemsidor har information om bolån, det finns också information på olika kreditgivarens hemsidor. Lånekoll.se kan hjälpa dig att få en översikt över ett trettiotal bankers räntor. Däremot är det alltid bäst att kontakta någon personligen för att diskutera fram bästa lösning. Man kan få helt olika behandling och möjligheter hos olika banker. Ofta handlar det om trovärdighet och hur de ser på dig som låntagare, eller den support, kanske en förälder, som du som student har med dig. Det är viktigt att du har en ordnad ekonomi och att du redan sparar i någon form. Förbered mötet noga.
Så gå online och sök samt läs på, lyft sedan på luren, boka en tid och jämför hos flera. Det kan också vara bra att söka på oberoende sajter som i sin tur har undersökt dessa lånemöjligheter. För att sammanfatta detta så är det lätt att hitta information om bostadslån - men det är resonemang och trovärdighet som avgör i slutändan. Även om en kreditgivare följer ett regelverk kan man notera att vid flera tillfällen har samma person fått helt olika behandling hos olika banker.
Så det är värt att försöka igen om en säger nej - du kan bli beviljad hos en annan!
Lycka till!
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera