Är du nyfiken på vad som väntar dig under 2021? Kanske blir det ett händelserikt år då du tar dig an en ny utmaning, tar nästa kliv i karriären, tar emot ett spännande besked eller också – tar det som det kommer? Är det någonting vi lärde oss av förra året är det att vi inte kan påverka allt som sker och yttre faktorer kan göra att våra planer ändras eller måste ställas in. Men några saker har vi ändå makt att själva styra över. Vilka beslut vi tar och vår inställning tillexempel. Oavsett dina förväntningar på det stundande året har vi satt ihop en liten frågelåda som kan hjälpa dig att ta reda på hur 2021 blir till ditt år!
Vad får dig att må bra?
Forskning har visat att de lyckligaste människorna är de som dagligen ägnar sig åt sådant som får dem att må bra och känna sig glada. Förutom lycka är framgång en vanlig effekt som drabbar personer som sysslar med de saker de mår bra av. Fundera över vad som ger dig energi och glädje. Det kanske resulterar i att du byter jobb, börjar plugga eller flyttar till Guldkusten. I en mindre skala kanske du väljer att prata med din chef om ett nytt projekt du vill driva, går en matlagningskurs eller skaffar en kolonilott. Det är upp till dig att definiera vad som får dig att må bra, och sen se till att fylla din vardag med dessa saker!
Vilka människor vill du ha i din närhet?
Vi påverkas faktiskt mer än vi kanske tror av de personer vi umgås med. I människans hjärna finns nervceller som speglar händelser i omgivningen, även individers beteende, och omedvetet speglar vårt beteende det vi uppfattar. Det kanske låter förenklat men om du vill du känna dig gladare, mer motiverad och inspirerad - umgås med den typen av människor!
Vad är viktigt för dig?
Att fastställa vad som är viktigt för dig kan underlätta vid beslut och påverka din drivkraft i rätt riktning. Dessa saker reflekterar vad du värderar och uppskattar i livet och de har inverkan på din attityd och ditt beteende. Listan kan vara hur lång eller kort som helst, det viktiga är att den innehåller det som faktiskt är viktigt för just dig, inte det du tror att andra tycker är viktigt.
Hur ser din comfort zone ut?
Din comfort zone är den tillvaro du befinner dig i när saker och ting känns bekvämt och välbekant. Här händer det inget oförutsägbart vilket kan kännas skönt och tryggt ibland. Kruxet med att aldrig befinna sig utanför sin comfort zone är att det blir svårt att utvecklas. Genom att definiera hur din comfort zone ser ut kan du få idéer på hur du skulle kunna utforska situationer utanför den. Det är när du utsätter dig för utmaningar som du får möjlighet att växa! Om suget uppstår att våga dig ut – kör! Våga göra saker lite annorlunda och se vad som händer, det är inte helt omöjligt att något positivt inträffar.
Vad vill du känna dig stolt över när året är slut?
Det är ingen hemlighet att mycket som händer i livet påverkas av hur och vad vi tänker. Att uppnå ett mål genom att se sig själv göra det är en metod som kallas visualisering och det är ett mentalt verktyg som har visat sig väldigt användbart. Kan du visualisera dig själv om ett år från nu och försöka se framför dig vad du vill känna dig stolt över? Det kan vara allt ifrån att du har sökt och fått drömjobbet, spenderat mer tid med dina vänner eller prioriterat dig själv mer än du brukar. Kanske har du redan ett antal idéer om vad du vill åstadkomma under 2021 eller så har du bestämt dig för att ta dagarna som de kommer. Oavsett kan det vara väldigt givande om ett år från nu att kunna se tillbaka och konstatera att du känner dig stolt över saker du har gjort.
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Studentwork – ett av Nordens ledande rekryterings- och bemanningsföretag specialiserade på studenter och utexaminerade med upp till 5 års arbetslivserfarenhet. Studentwork matchar Sveriges främsta arbetsgivare och talanger i början av karriären med hjälp av soft skills. Kolla in deras lediga tjänster och skapa din jobbprofil här!
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera