STUDENTJOB BLOG

glad tjejLivet efter studenttiden kan vara mycket tuff. Efter flera års av studier, festande och kåraktiviteter har du verkligen levt dig in i ditt liv som student. Men så fort du tar examen, kommer det att ta slut. Inte nog med att du måste ta dig ut på den skrämmande arbetsmarknaden, men en stor bit av ditt sociala liv kommer också att falla bort. Arbetslöshet, ensamhet och brist på vägledning är några av de problem som du kan stöta på när du är klar med dina studier. Vad kan du göra åt det?  

 

Arbetsförmedlingen nästa?

Att vara inskriven på Arbetsförmedlingen är nog inte så attraktivt, speciellt inte om du har ett fräscht examensbevis i handen och planerar att ta dig an arbetsmarknadens utmaningar på egen hand. Men Arbetsförmedlingen och andra jobbportalen som StudentJob är ställen dit du kan vända dig till om du behöver tips och råd med både ditt CV och jobbsökandet. Glöm inte att vara inskriven på Arbetsförmedlingen är ett krav för att få ersättningen från A-kassan.

 

Läs en påbyggnadskurs

Vill ut och jobba direkt eller vill du läsa någon kompetenshöjande kurs? Inom vissa branscher är masterexamen ett måste. Men även om din drömarbetsplats inte kräver någon masterexamen, kan du genom att läsa en påbyggnadskurs öka dina chanser att få anställning.

Du kan också jobba deltid medan du höjer din kompetens. Läser du en kurs på minst femton procent får du dessutom bo kvar i din studentbostad, och då bostadsbristen är ett av de problem som nyexaminerade studenter brottas med, kan det vara en god idé!

 

Utöka ditt kontaktnät

Vi får ju alltid höra att det viktigaste och bästa sättet att hitta ett nytt jobb är att ha bra kontakter. Att ha ett korrekt utformat CV är viktigt men i slutändan handlar det om vem du känner. I idealfallet har du börjat ”nätverka” redan under din studietid, men det är aldrig försent att börja.

Det finns många vägar att gå om du vill göra dig synlig på arbetsmarknaden. Att göra volontärarbete kan vara ett bra sätt att både skapa nya kontakter och få en fot in i branschen. Ideella organisationer har ofta nära samarbete med olika företag och andra sponsorer som gärna håller föreläsningar och berättar om sin verksamhet.   

 

Ut med det gamla, in med det nya

Det kan vara svårt att anpassa sig till livet efter högskolan, inte minst socialt (suck!). Du vill så gärna behålla dina gamla kontakter och fortsätta träffa dina gamla kompisar. Lyckas du med det, så är det bara bra. Du kan blanda nytta och nöje genom att vara aktiv som alumn, till exempel.

Men då det är viktigt att kunna hålla fast vid gamla bekantskap, är det ännu viktigare att skapa nya vänskap och skaffa sig ett liv utanför högskolans ramar. Det är lättare om du flyttar tillbaka till din hemstad eller får ett jobb utomlands, men bor du kvar i din studentstad, kan frestelsen att festa med studenterna vara ganska stor. Vad sägs om att skippa studentfesten och gå på afterwork med dina nya kollegor istället?

 

Denna blogg är skriven av en av våra gästbloggare, Dinara Bergström. Besök gärna hennes egen blogg. Vill du också skriva för StudentJobs blogg? Släng iväg ett mail till e.klingenstierna@studentjob.se

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera