Många studenter funderar redan under studietiden mycket på den dag då det är dags att bege sig ut i arbetslivet. Det är heller inte ovanligt att utbildningen kan öppna upp för en mängd olika karriärvägar, oavsett studieinriktning. Dessutom tenderar företag idag att lägga mindre vikt vid slutbetyg och en specifik utbildning när de rekryterar sin personal. I stället värderas social kompetens, livserfarenhet och praktiska kunskaper högt. Men hur gör man för att välja ett specifikt yrke som inte bara innebär pengar i plånboken, utan som också är meningsfullt, roligt och förverkligar drömmar?
Det är förstås inte alltid helt enkelt att hitta just ditt drömjobb. Men om du redan under studietiden funderar över dina styrkor och vad som motiverar dig, skaffar du dig själv ett stort försprång på vägen mot drömjobbet.
Ta hänsyn till dina intressen och talanger
Försök att analysera dina intressen, önskemål och talanger så objektivt som möjligt. Ett bra sätt är att ställa sig själv följande frågor:
- Vad är jag riktigt bra på?
- Vad är jag intresserad av (även på fritiden)?
- Vad tycker jag är kul och vad motiverar mig?
- Hur ser den perfekta arbetsdagen ut?
- Vilken arbetsmiljö vill jag ha?
Svaren på dessa frågor kan vara en bra indikation på dina styrkor. Fråga gärna vänner, familj och bekanta om vilka positiva egenskaper som de anser att du har. Det ger dig inte sällan en helt annan bild av dig själv: vissa talanger och förmågor var du kanske inte ens medveten om, och kanske blir det just dessa svar som blir nyckeln till det bästa jobbet för dig. När du ska skriva en ansökan kan du även ta hjälp av en så kallad potentialanalys.
Tänk dock på att det inte bara är vilja och ambition, utan även kunskap som är utslagsgivande för drömjobbet. Försök att hitta en balans.
Glöm inte bort att nätverka!
Nätverk ansågs länge vara helt avgörande i jobbsökandet, en sanning som delvis fortfarande gäller. Till skillnad från tidigare är det ofta upp till dig själv vem du ska knyta kontakter med och i vilken utsträckning dessa personer kan hjälpa dig i sökandet efter det perfekta jobbet. Håll därför ögon och öron öppna redan under studietiden, och delta aktivt när det ges möjligheter till nätverkande!
Hur nätverkandet ser ut är helt upp till dig. Nätverket kan bestå av allt från
- högskolans innebandylag
- olika föreningar
- sammanslutningen av universitetets alumner
- jobbplattformar på nätet
- till att du deltar på möten, konferenser eller jobbmässor.
Allt är möjligt så länge du tycker det är kul och det gynnar dig och din yrkesmässiga framtid. Var mån om att lämna ett bestående intryck hos din motpart i ett samtal. I stället för att börja med att lämna ditt cv kan det beroende på situation vara en bättre idé att lämna ett proffsigt visitkort med ditt telefonnummer och e-postadress.
Praktisera och skaffa arbetslivserfarenhet
Även om din utbildning inte omfattar någon obligatorisk praktik rekommenderas du ändå starkt att lägga in minst en – gärna flera månader lång – praktikperiod på ett företag före eller under studierna. Det är ett oslagbart sätt att ta reda på om ett yrke passar dig eller inte, och oavsett vilket kommer det att ge dig massor av kunskap och erfarenhet som du säkerligen kommer att ha nytta av i framtiden.
Skaffa information om branscher och yrken
För att skapa en bild av ditt drömjobb behöver du skaffa massor av information om yrket. Till en början kan mer allmänna beskrivningar av jobbet eller branschen hjälpa dig att sondera terrängen, men om du vill ha mer specifik information om ett visst jobb kan det vara en god idé att granska jobbannonserna. Jobbsökarsajterna ger dig möjlighet att filtrera dina sökresultat så att de matchar dina kriterier. Vilka krav specificeras i annonserna? Hur skulle jobbannonsen för ditt drömjobb skulle se ut? Särskilt om du vill göra ett säljande personligt brev kan detta tankesätt hjälpa dig att sticka ut från mängden. Sist men inte minst ska du så klart fråga ut vänner och bekanta som redan är verksamma inom ditt drömyrke. De kommer ge dig massor av matnyttig information! Det viktigast av allt, glöm helt enkelt inte att göra din research. Här kan du hitta framtidens jobb!
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera