Vare sig du är student och jobbar extra, eller om du har redan tagit examen och är på väg att göra karriär vill du få svar på vissa viktiga frågor kring din summa pengar som rullar in på kontot den 25e. Till exempel har jag rätt lön, och hur mycket måste jag tjäna för att betala skatt?
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter?
Registrera dig gratis och börja söka jobb med StudentJob idag!
Har jag rätt lön?
Hur just din lön kommer att se ut beror på om du är anställd av kommunen, landstinget eller inom den privata sektorn. Din erfarenhet inom branschen samt dina arbetsuppgifter kommer självklart också att avspeglas i din slutgiltiga lönesättning. Lönerna kan även variera mellan olika arbetsplatser trots att det är hos en och samma arbetsgivare. Är du osäker på om du har rätt lön kan du prata med dina arbetskamrater för att få en uppfattning om hur genomsnittslönen samt högsta lönen på din arbetsplats ser ut. Du kan också få lite kött på benen och under löneförhandlingen ha bra argument till att få den lönen du vill ha. I Sverige har vi något som heter kollektivavtal. Detta är ett avtal mellan arbetsgivaren, företaget du jobbar hos, och arbetstagaren, dig. Det är i kollektivavtalet som grundlönen – det vill säga den lägsta möjliga lönen - bestäms. Har du ett kollektivavtal med din arbetsgivare kan du inte få lägre lön än den som har bestämts i avtalet.
Hur mycket måste jag tjäna för att betala skatt?
Svaret på den här frågan är tämligen enkelt. Är din årsinkomst mindre än ett visst belopp behöver du inte betala skatt på din lön, tjoho! I år har detta belopp varit 19 247 kronor, men siffran varierar från år till år. Om du vet att din årsinkomst kommer vara mindre än minimibeloppet måste du dock själv lämna in intyg hos arbetsgivaren så att du får din lön utbetald utan skatteavdrag.
Men hur är det om du tjänar mer än minimibeloppet?
Hur mycket skatt man betalar på sin lön beror på vilken skattesats man har. Skattesatsen bestäms av flera faktorer såsom vilken kommun du bor i och om du är medlem i Svenska kyrkan eller något annat trossamfund. Är du student är sannolikheten stor att du jobbar helger och under sommarledigheten. Jobbar du oregelbundna tider kan ditt skatteavdrag bli för stort, det vill säga du kommer att betala mer i skatt än du behöver. Alternativt kan skatteavdraget bli för lågt om du har olika arbetsgivare. Detta jämnas ut i din deklarering och du får skatteåterbäring, eller restskatt. För att slippa betala mer skatt på din lön än du behöver, eller få en otrevlig överraskning i form av restskatt, kan du begära jämkning av din skatt hos Skatteverket. Jämkning innebär att Skatteverket ändrar den skatt som din arbetsgivare drar från din lön varje månad och att du betalar rätt skatt på din lön från början, helt enkelt.
Hitta din framtida anställning med StudentJob
Registrera dig på två minuter! Vill du vässa på ditt CV ytterligare? Ta hjälp av vår CV mall här nedan.
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera