STUDENTJOB BLOG

Utöver studierna har en som student ofta mycket fokus på att få ihop den ekonomiska biten. Det är inte alltid lätt att hitta ett extrajobb som matchar studieschemat eller få tillgång till så många arbetspass som en önskar och behöver. För att dryga ut studentplånboken ytterligare kan därför försäljning av begagnade prylar vara en bra idé. Visst tar det lite tid och ork att rodda med annonser och leveranser, men när en i slutändan tjänat in till månadens busskort och kanske mer därtill känns det alltid värt det. Det kan skötas hemifrån soffan och är dessutom bra för miljön. Här kommer 5 tips till dig som vill börja tjäna pengar på prylarna som ligger hemma och samlar damm. 

1. Omvärldsbevaka

Detta låter blodigare än vad det är. Vad jag menar med omvärldsbevakning i detta fall är att kolla runt på de olika alternativ som finns. Olika sajter är bättre eller sämre alternativ för olika produktgrupper. Tradera är till exempel ett riktigt bra alternativ om du vill sälja kläder och skönhetsprodukter medan Blocket kanske ämnar sig bättre till lite större prylar. När du valt en sajt, eller varför inte flera, så kolla upp om fler annonser med liknande produkter finns upplagda. Vad skiljer den annons med mest bud från de som inte lyckats lika bra? Här kan du också få ett hum om vad du kan förvänta dig prismässigt. Kika även på produktens nypris och fundera på om du kan få upp buden ytterligare i din annons genom att nämna prisskillnaden.  

2. Lägg tid på annonsen

Det säger sig självt att en annons med starka bilder och informativ rubrik och text lockar till fler bud än en intetsägande text, som lämnar fler frågor än svar. En suddig bild som endast visar en vinkel av produkten är inte mycket att hänga i granen om du är på jakt efter köpsugna budgivare. Lägg lite tid på att ta flera bilder, gärna i bra ljus och ur så många vinklar som möjligt. Ta sedan en stund och skriv en ordentlig annonstext. Den får gärna sticka ut och ha en personlig touch. Utöver att beskriva  det nödvändiga, såsom färg, storlek och märke så brodera ut det lite extra. Min gula fleecetröja som nu i veckan fann en ny ägare var till exempel inte bara gul och i storlek small utan dessutom "varm och kramgo och lyser som en sol med sin klargula färg". 

Pile of coins

 

3. Var inte för girig

Att gå ut med ett alldeles för högt startpris för att tjäna en rejäl hacka leder oftast till att du inte får produkten såld över huvud taget. Om en annons legat ute länge utan att ha blivit såld så behöver du med stor sannorlikhet sänka utgångspriset. Börja med det minsta beloppet du kan tänka dig att få för produkten och låt köparna buda upp priset istället. Det räcker till exempel att sälja 10 produkter för runt 60 konor styck på en månad för att få ihop till ett studentkort hos SL. Många bäckar små, som en brukar säga.

4. Bli ett fraktproffs

Det är en djungel därute bland olika fraktbolag och deras tjänster. För att få ner kostnaden så mycket som möjligt kan det vara värt att läsa på om de olika alternativen som finns. Ofta annonserar flera säljare liknande produkter och har du då chans att lägga dig på en lägre fraktkostnad så är chansen stor att budgivarna väljer din annons före de andra. Även om det tar lite längre tid att paketera, väga, mäta och rodda med fraktsedlar så kan det ofta bli betydligt billigare än att bara för enkelhetens skull klistra på en bunt frimärken eller köpa ett förfrankerat alternativ.

5. Kommunicera mera

Många säljsalter har ett betygssystem där köparen får tycka till om den avslutade affären. Sedan kan framtida köpare kika på betygen för att se om säljaren verkar vara seriös. Här har du chans att påverka betyget en hel del genom att kommunicera med din köpare. I och med smartphones har vi möjlighet att skicka mejl i princip överallt och när som helst. Skriv så fort du kan efter avslutat budgivning och informera om nästa steg. Hör även av dig och bekräfta att du har skickat produkten och bifoga gärna spårningsnummer eller bild på det postade paketet. Inget är läskigare än att köpa något online och sen inte höra ett ljud ifrån säljaren. Lägger du ett par extra minuter på att kontakta dina köpare så kommer detta garanterat att synas i dina betyg och på lång sikt göra att fler vågar buda på dina annonser. Andra faktorer som kan boosta dina betyg är ordentligt packade produkter och en snabb leverans så låt inte prylarna ligga och samla ännu mer damm utan skicka iväg dem så fort du bara kan.

Dessa tips är vad som fungerar bäst för mig när jag säljer prylar online. De sajter jag främst använder mig av är då Tradera, Shpock och Blocket. Kommentera gärna om ni har några andra bra förslag på sajter eller tips för att boosta försäljningen. 

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera