Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Zalando.
Vi har den stora turen att ha gratis skolgång i Sverige, vilket underlättar något otroligt för oss. Men det betyder inte att vår skolgång är helt problemfri när det kommer till det ekonomiska. Studiebidrag och studielån är inte alla gånger tillräckligt och man behöver ett extrajobb vid sidan av studierna för att klara sig igenom skolåren. Men det många svenkar inte vet är att det finns en uppsjö av stipendium som man kan söka om. Ett stipendium är en summa pengar som stiftelser, företag och organisationer delar ut till bland annat studerande och forskare. Visste du att det bara i Sverige delas ut stipendium för flera miljarder kronor varje år?!
När det kommer till att söka stipendium måste du tänka på att lägga gott om tid på din ansökan, vilket kommer att löna sig vid urvalet. Tänk även igenom om vad syftet till ditt stipendium är, vad behöver du ekonomiskt stöd till och vilka som skulle kunna tänkas vilja finansiera det. Du ska sedan kunna formulera detta behov tydligt i din ansökan.
Tips på vad du ska tänka på när du skriver din ansökan.
- Det finns olika krav för varje stipendium som du måste uppfylla för att kunna söka, tänk på att läsa igenom dessa grundligt innan du börjar och ta ut de som du uppfyller. Se även över hur de vill att du skickar in din ansökan – genom ett formulär eller ett eget ansökningsbrev?
- Vad är de ute efter? Konkurrensen är hård, så tänk på att göra en så intresseväckande och unik ansökan som möjligt för att öka dina chanser. Du ska definitivt tänka på att lägga till bilagor om dessa kan addera värde (exempelvis referenser, rekomendationsbrev, meritförteckning, betyg) och skriv din ansökan så utförligt som möjligt. Se det som en jobbansökan, de som läser din ansökan söker efter ambitiösa och sympatiska kandidater till sina stipendium. De ska efter att ha läst din ansökan vara övertygna om varför de ska välja just dig.
Tips på stipendium att söka:
Stipendium genom din skola
Börja med att vända dig till den skola du studerar på. Fråga din studievägledare eller studentkår om det finns några stipendium knutna till din skola, utbildning, nation eller liknande. Kolla även din skolas hemsida för att eventuellt hitta värdefulla länkar till relaterade stipendium.
Länsstyrelsens stiftelsedatabas
En gemensam databas för alla länsstyrelsernas stiftelser, här kan du söka efter stiftelser med ett specifikt mål. Du kan söka efter län och kommun som du har en anknytning till, exempelvis där du är född, bor, arbetar eller studerar. Tänk på att även kolla på din hemkommuns hemsida då flera kommuner och församlingars stipendium endast finns uppladdade där.
Erasmus
Erasmus är ett Europeiskt utbytesprogram som är för dig som tänkt studera eller göra praktik inom Europa. Stipendiet är finansierat av EU-kommussionen och du kan få pengar för vistelser mellan 3-12 månader, summan beror på vilket land du är i och längden på din vistelse. Ansökan görs genom ditt lärosäte, så ta kontakt med din studie- eller yrkesvägledare på din instutition för att få mer information om Erasmus.
Zalandostipendiet
Zalandostipendiet har som målsättning att engagera unviersitets- och högskolestuderande i att reflektera kring e-handels och moderelaterade ämnen och på så sätt ge studenterna möjligheten att erhålla pengar till sina studier. De sökande har fritt spelrum när det kommer till val av infallsvinkel och metod, vilket gör att vem som helst kan söka oberoende studieområde, så länge man är en registrerad student vid ett svenskt universitet eller högskola. Terminens frågeställning är:
Hur kan tech och mode samverka för att skapa en bättre kundupplevelse och utveckla e-handelsmarknaden?
För att ansöka om Zalandostipendiet skriver du en analys på 1500-2000 ord kring frågeställningen ovan och skickar den till scholarships@zalando.se senast den 31.07.2017, klicka här för mer information. Vinnaren av Zalandostipediet får hela 20 000kr till sina studier!
Studiekonsulter / Betalsidor
Känner du att du inte orkar ta tag i sökandet själv? Ingen fara, det finns även någonting för dig. En stipendiekonsult kan göra sökandet åt dig, för en kostnad av några hundralappar. Du ger då ut uppgifter såsom ålder, födelseort, bostadsort, utbildning osv så letar studiekonsulten upp passande stipendier åt dig som du sedan kan söka. Det finns även sidor såsom Global Grant och Stipendier.se där du fyller i dina uppgifter och mot en avgift får en lista på förslag på stipendier för dig att söka.
Ett stipendium kan öppna nya dörrar för dig, så tänk på att lägga mycket energi på din ansökan, för det kommer att löna sig i slutändan. Lycka till!
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera