Första mötet. Enligt undersökningar är de första 90 sek avgörande för hur folk kommer att uppfatta dig. Det handlar om att göra ett bra första intryck på personen som du möter.
Vi har ständigt möten med nya människor i vår vardag, både i vårt privatliv och arbetsliv. Men dessa möten är inte alltid så himla enkla. Ett problem är att man lätt kan glömma bort hur man agerar och vad man säger under just det första mötet på grund av ren nervositet.
Vi har samlat lite tips att tänka på vid första mötet. Dessa kan alltså användas under allt från första dejten till jobbintervjun.
Fråga och lyssna!
Det är lätt att man glömmer bort att lyssna och att hänga med på vad personen man pratar med faktiskt pratar om. Det behöver inte betyda att man inte är intresserad, utan bara att man är så fokuserad på vad man själv ska säga därnäst för att hålla samtalet flytande. Att ställa frågor är ett bra sätt att undvika detta, ha fokus på personen du ska träffa och var nyfiken med genomtänkta frågor.
Att man ställer mycket frågor visar att man både lyssnar och är intresserad, och mäniskor (kan nog nästan säga alla) älskar när någon genuint lyssnar på det som de har att säga. En spännande del i detta som du kommer märka är hur mycket respekt och uppskattning som du kommer att få av att göra detta i dina konversationer.
Kroppsspråket
Tänk på ditt kroppsspråk, det gamla ”sträck på ryggen” som morföräldrarna nötte in tidigt gör större skillnad än man kan tänka sig. Att krumma ihop sig och ha blicken lågt signalerar osäkerhet, nästan som att man ursäktar sig när man kommer in i ett rum. Tänk istället på att sträcka på dig, dra tillbaka axlarna, gå med armarna längs sidan och hålla blicken högt. Detta visar på självförtroende. Samma sak gäller under själva samtalet, tänk på hur du står eller sitter, hur du använder armarna och håller händerna.
Le, nicka och håll ögonkontakt.
Tänk på att det inte bara handlar om att lyssna utan också att visuellt visa att du lyssnar genom att le, nicka och hålla ögonkontakt med den eller dem du pratar med. De ska känna att du är närvarande. Det kan även vara att man får in ett ”mm” ibland medan du lyssnar på någon.
Helhetsintryck
Känn av vilket typ av möte det är och både agera och klä dig efter det. Är det en mer avslappnad stämning eller mer strikt och proffessionellt? Anpassa dig efter det som gäller och tänk efter vad du vill signalera.
Bjud på dig själv och visa din personlighet så de får en känsla av vem du är utöver det rent yrkesmässiga. Detta kan vara helt avgörande vid jobbintervjuer, då personkemi är viktigt i team och på arbetsplatser. Tänk på att du har möjlighet att visa detta innan och efter mötet. Kom i god tid och ha en kort konversation med receptionisten, denne kanske nämner detta till rekryteraren. Även passa på att småprata med rektyteraren från det att ni möts till att ni börjar själva mötet. Att prata om annat kan både få bort eventuell nervositet men också visa en mer personlig bild av dig och att du är trygg i situationen.
Och avslutningsvis, glöm inte att nervositet är bra! Det håller dig alert och fokuserad, sålänge du håller den under styr. Precis som allt annat som är svårt så måste man öva, öva, öva.
Dela den här artikeln
Populära inlägg
Registrera med StudentJob nu
Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.
Registrera