-
Vad är studiemedel?
Studiemedel, ofta kallat CSN, är till för dig som studerar på högskola, universitetet eller yrkeshögskola. Studiemedlet innefattas av två delar, en bidragsdel och en lånedel. CSN står för centrala studiestödsnämnden och det är alltså de som bestämmer ifall du är berättigad att få lånet och bidraget.
-
Kan man jobba och få CSN?
Ja, du kan jobba och samtidigt få csn. Dock finns det en maxgräns på hur mycket du får tjäna per år. Hur mycket pengar du har rätt till av CSN kan bero på din studietakt, hur många veckor du pluggar och ifall du har en inkomst över fribeloppet.
-
Hur mycket får man tjäna innan man inte får CSN längre?
Fribelopp kallas den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du studerar med studiemedel eller studiestöd, det är alltså detta fribelopp man bör ha koll på så man inte blir återbetalningsskyldig. Om du tjänar mer än summan fribeloppet innefattar sänker CSN ditt studiestöd. Fribeloppet räknas av CSN per kalenderhalvår.
Under 2017 såg gränsen för fribeloppet ut som följande:
Ifall du läser 20 veckor på heltid med studiemedel, var fribeloppet för kalenderhalvåret 86 782 kr.
-
Har man rätt till tjänsteuppehåll för studier?
Ja, det kan gå. Detta bör du dock diskutera med din arbetsgivare i förväg, då olika regler kan gälla beroende på arbetsplats och kollektivavtal.
-
Hur många timmar får man jobba under en vecka?
Arbetstidslagen är den lag som fastställer hur många timmar man får jobba per vecka. I sverige får arbetstiden i allmänhet inte överstiga 40 timmar per vecka, vilket är antal timmar ett standard heltidsjobb innefattar. Om du arbetar utöver den vanliga arbetstiden kallas detta övertid. Som anställd får du arbeta övertid max 48 timmar under fyra veckor eller 50 timmar under en hel kalendermånad. Som max får en arbetstagare ha 200 timmars så kallad allmän övertid under ett kalenderår.
-
Har jag rätt till semester?
Hur mycket semester du har rätt till beror på hur mycket du har jobbat.
Huvudregeln är att semester ska läggas så att den anställda får en ledighetsperiod om minst fyra veckor gällande perioden juni-augusti.
Kan ni inte komma överens om semestern är det arbetsgivaren som har sista ordet och bestämmer när din ledighet förläggs.
-
Hur mycket skatt måste jag betala?
Skatteverket är det organ som ser till att alla betalar rätt skatt i Sverige. Hur mycket skatt du måste betala beror på en rad olika faktorer, till exempel vilken kommun du bor i och din årsinkomst. Arbetsgivare utgår oftast från en tabell av skatteverket för att beräkna den preliminära skatten som ska dras från din lön varje månad.
När du deklarerar beräknas sedan din slutgiltiga skatt för det året, denna kan påverkas av exempelvis försäljning av värdepapper, fastigheter och ränteavdrag.
Om du sommarjobbar och tjänar under 19 247 kr (gäller 2018) behöver du inte betala någon skatt alls. Det är då viktigt att du fyller i ett intyg om att du tjänar mindre än denna summa och ger till din arbetsgivare. Du behöver inte lämna någon uppgift till Skatteverket.